Koronavírus Fejérben

2020.04.01. 07:40

Szekfű Tibor „életmentő” csomagot dolgozott ki a vállalkozók számára

Egyszerű, olcsó, támogatással kombinált nonprofit mikrohitelprogram beindítását javasolja a kormánynak a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat, mely a bankihoz képest jóval kedvezőbb feltételekkel tudná támogatni az önfoglalkoztatók, családi vállalkozások talpra állását.

Házi Péter

Varga Mihály pénzügyminiszterhez (b2) juttatta el javaslatát Szekfü Tibor (j)

Fotó: RVA

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai már most húsba vágóak sokak számára – különösen igaz ez a kis családi vállalkozások és önfoglalkoztatók számára, ahol az egész megélhetésüket jelenti a cég működése. Sokan lesznek olyanok is, akik állásukat elvesztik a járvány miatt, és az újrakezdés lehetőségét jelentheti a vállalkozóvá válás. Számukra dolgozott ki egy „életmentő” csomagot Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke – és egyben a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatója.

A javaslat már a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Gazdaság-újraindító Akciócsoport előtt van, melyet Orbán Viktor miniszterelnök hívott életre a járvány gazdasági hatásainak kezelése érdekében. Az akciócsoport javaslatokat gyűjt a gazdasági élet szereplőitől, és erre a felhívásra reagálva tett javaslatot Szekfü Tibor egy új, közhasznú állami finanszírozású – nonprofit – Vállalkozói Mikrohitel Program kidolgozására.

Varga Mihály pénzügyminiszterhez (b2) juttatta el javaslatát Szekfü Tibor (j)
Fotó: RVA

– A válság nyomán nehéz helyzetbe jutott mikrovállalkozások újrakezdésének megsegítésére fordítható, támogatással kombinált mikrohitel termékek finanszírozását javasoljuk a kormánynak – részletezte Szekfü Tibor. Tapasztalatai szerint különösen fontosak ezek a programok válságidőszakokban. Itt kiemelkedően fontos szempont az emberközpontúság, mely megelőzi a profitorientáltságot. Az új Vállalkozói Mikrohitel Program a bankinál jóval kedvezőbb feltételekkel, alacsonyabb garanciákkal tudna segítséget adni a legkisebb cégek, akár önfoglalkoztatók számára.

Az új hitelalap működtetésére a javaslat szerint országosan 8 milliárd forintot kellene elkülöníteni – ez elenyésző más tőkeprogramokra fordított összegekhez képest – és a hitel közvetítői a nonprofit megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványok – a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat tagjai lennének. A nonprofit szemléletmód és a visszaforgó működtetés húsz évre biztosíthatóvá tenné a hitelfolyósítást ebből az állami felügyelet alatt működő tőkealapból.

A vállalkozásfejlesztési alapítványok működésük harminc éve alatt már több válsághelyzetben bizonyítottak.

– A 2008-ban kirobbant nemzetközi gazdasági válság utáni európai uniós mikrohitelprogramokban 44 milliárd forintot meghaladó mértékű mikrohitelt folyósítottak az alapítványok azoknak a legkisebb vállalkozásoknak, akik a profitorientált szervezeteknél hitelképtelennek bizonyultak. Ezzel a kihelyezéssel 59,61 százalékos fajlagos ügyfélelérést tudták felmutatni, mely a legmagasabb a közvetítő szervezetek körében – tájékoztatott Szekfü Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában