népszerűsítik az erdélyi sajtot

2018.10.24. 09:00

Sajtmesterek érkeztek Etyekre Gyergyóból

Székelyföldről is érkeztek sajtkészítők Etyekre, a sajtmustrára. Az erdélyi csapatot Kémenes László projektmenedzser irányította, aki elmondta: a Caritas Vidékfejlesztés a gyulafehérvári egyházmegyéhez tartozó Katolikus Caritas egyetlen olyan ágazata, amely mezőgazdasággal foglalkozik. Ez egyedülálló kezdeményezés egész Erdélyben.

Nédó Géza

Az etyeki sajtmustrán Kastal László igazgató (b), és Kémenes László (j) az erdélyi keménysajtot népszerűsítik Fotó: Vajay László

– Mióta készítenek sajtot?

– A Caritas Vidékfejlesztés 2011-től készít hosszan érlelt sajtokat, amelyek a svájci mintát követik. Sajtjaink friss tehéntejből készülnek (nem pasztőrözzük a tejet, csupán a fejési hőmérsékletre melegítjük vissza), a legmagasabb higiéniai elvárások és szabályok betartása mellett. A Vidékfejlesztés a sajtkészítésen túl felnőttképzéssel is foglalkozik. Olyan képzésekre törekszünk, amelyek a székely gazdáknak segítenek a mindennapokban. Gondolok itt a sajtkészítéstől kezdve az állatállomány értékelésén, megítélésén túl a kenyérsütő, gyógynövényes képzésekig. Sőt, méhész szakképzésünk is van!

– Mekkora földterületen gazdálkodnak?

– 32 hektáron gazdálkodunk, 16 törzskönyvezett szarvasmarha található az állományunkban. Képzéseinket elsősorban Nyugat-Európából érkező (svájci és magyarországi) szakemberek, nyugalmazott gazdák tartják. Természetesen erdélyi szakemberekkel is dolgozunk. Van egy programunk is: a mezőgazdaságban dolgozni akaró fiatalok több hetes német nyelvtanfolyamon vesznek részt. Célirányosan kerülnek ki bajor, illetve svájci gazdaságokba, ahonnan 3-6 hónap eltelte után hazamennek Székelyföldre, a megszerzett tudást odahaza kamatoztatják.

– Van már kézzelfogható eredménye a programnak?

– Például sajtmesterünk, Portik Hegyi Lóránd is a programnak köszönhetően tanulta ki a sajtgyártás fortélyait. Három évig volt egy svájci sajtműhelyben, onnan hozta tapasztalatait és oktatja a gazdáknak, akik kedvet éreznek keménysajtok készítéséhez. A mi sajtunkhoz jó takarmány és még több higiénia szükségeltetik.

Az etyeki sajtmustrán Kastal László igazgató (balra), és Kémenes László az erdélyi keménysajtot népszerűsítik
Fotó: Vajay László

– Keveset hallottunk a keménysajtról.

– Tisztában kell lenni azzal, hogy a keménysajtok kultúrája Magyarországon – ahogy Erdélyben is – gyerekcipőben jár. Ez látszott a sajtmustra nevezési és bírálati rendszerén is, ettől eltekintve nagyon jól összerakott, megszervezett rendezvény volt. A vásárlói értékelés a legfontosabb, szerencsére csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. Erdélyben a Vidékfejlesztés zászlajára tűzte a sajtok népszerűsítését. Székelyföldön nem kevesebb, mint 32 gazda készít hasonló jellegű kemény, hosszan érlelt sajtot, akik a Caritas Vidékfejlesztésnél sajátították el a sajtkészítés mesterségét, egy svájci sajtmester koordinálása mellett. Erdélyben már kezdenek beszélni ezekről a sajtokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában