Nincs pénztár, nincs sorban állás

2024.05.11. 06:00

Eladó nélküli bolt árusítja a felzárkózó települések gasztronómiai termékeit

Az ország egyetlen, teljesen automatizált, pénztár és eladó nélkül működő üzlete a felzárkózó településeken termelt zöldségekből és gyümölcsökből készült kézműves termékeket árusítja Budapesten.

MW

Bemegyünk az eladó nélküli boltba, bepakolunk a táskába, és már mehetünk is – kilépéskor a számlánkról automatikusan vonódik le a fizetendő összeg

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Mózes Anita

A legszegényebb falvak felemelését szolgáló Felzárkózó települések program a legújabb fejlesztéseket viszi a leghátrányosabb helyzetű térségekbe. Az esélyteremtő, innovatív megoldások közé tartozik a környezetkímélő fűtést támogató szociális naperőművek építése, a kistelepüléseken hiányzó háziorvosok pótlása a telemedicinás rendelésekkel, legújabban pedig az újrainduló háztáji vagy kisüzemi termelésből származó termékek automatizált üzletben történő értékesítése. A huszonkilenc karitatív, egyházi és civil szervezet részvételével zajló program alapelve szerint a leghátrányosabb térségekben gyorsabb ütemű fejlődésre van szükség ahhoz, hogy utolérjék a többieket.

Elég egy mobilalkalmazást letöltenünk, a bankkártyánkat regisztrálnunk, és elfelejthetjük a sorban állást
Fotó: Mózes Anita / Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A felzárkózó településeken élő emberek mindennapos munkájának gyümölcse így találkozik a legmodernebb technológiával a Fetekert automatizált üzletében. A fővárosi Fény utcai piacon nyitott bolt jelenleg

az egyetlen pénztár nélküli üzlet Magyarországon, ahol a polcokról levett áruval a vásárló egyszerűen csak kisétál a helyiségből, a vásárlás összegét pedig automatikusan levonják a kártyájáról.

A felzárkózó településeken termelt alapanyagokból prémium minőségű gasztronómiai termékek készülnek, a tartósítószermentes, helyi munkaerővel előállított áruk között találhatók a többi között szörpök, lekvárok, szószok, szendvicskrémek. De Tarpáról például aszalt gyümölcsök, Kokadról tészták, Túristvándiból ízesített birsalmasajtok, Kisszentmártonból különböző olajok érkeznek, a kínálat pedig folyamatosan bővül.

A felzárkózó települések kiváló minőségű termékeit kínálja az eladó nélküli bolt
Fotó: Mózes Anita / Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Kende Retail Operation Kft. szolgáltatásán alapuló helyiségbe

regisztráció után, egy mobiltelefonos applikáció használatával lehet belépni. A polcokra helyezett súlyérzékelők és a bolt kamerái segítségével pontosan tudható, ki mit vett, az árukat a vevő akár a hátizsákjába is beteheti, majd a pénztárnál történő sorban állás és fizetés nélkül egyszerűen csak kisétálhat a boltból. A vásárlás összegét a kilépés után automatikusan levonják a bankkártyájáról, amelynek adatait a regisztrációkor kell megadni.

Az automatizált üzlet az ugyancsak a felzárkózó településekről érkező termékekből helyben fogyasztható menüt is kínáló FeteKert kávézóval együtt a II. kerületi Fény utcai piac 2. emeletén található – derül ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az üzlet működését bemutató rövid videót itt tudja megtekinteni:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!