Receptajánlóval

2024.04.07. 17:00

Ízes élet fűszerekkel: a cayenne bors

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, melyek jelentős része - például a liszt, hús, tojás - fűszer nélkül egyhangú, sőt sokszor visszatetsző, így hamar rájuk unnánk. Az ilyen ételekre kényszerült ember inkább nem eszik, mivel a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt esetleg meg sem indul. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk helyes használatukkal.

Feol.hu

Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némely fűszer gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk helyes használatukkal

Forrás: pexels.com

Az újabban ismét divatba jövő pompásabbnál pompásabb ízesítők, fűszerkeverékek és szószok alkatrésze ez a tropikus égövön honos paprika változat gyümölcse. A törpe paprikához hasonlóan téglavörös színű. Egyes országokban paprika helyett használják. A mi paprikánknál azonban erősebb, csípősebb, maró ízű fűszer, ezért rendkívül óvatosan kell adagolni. Általában finom por alakban kerül forgalomba. Erős, csípős ízű szószokhoz, mártásokhoz, sült húsok, halételek, sajtos és tojásos tálak ízesítésére, hering és savanyúságok eltevéséhez használják.

A híres "chili" fűszerkeverék alapanyaga

Cayenne bors az alapanyaga a híres "chili" keveréknek és szósznak, mely szurokfű, paprika, fokhagyma, szegfűbors és esetleg más szokásoknak, ízlésnek megfelelő fűszerek hozzáadásával készül.

Recept - Német keksz
Fél kg lisztet, 15 dkg vajat, kevés sót és pár szem cayenne borsot egy egész tojással és pár evőkanál sörrel elkeverünk. Miután kinyújtottuk a lehető legvékonyabbra, kerek lapocskákat vágunk ki fánk szaggatóval, majd villával egyenletesen át szurkáljuk és 10 percen át lassú tűznél halvány sárgára sütjük. Kitűnő keksz teához.

(Forrás: Romváry Miklós - Fűszerek könyve)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában