Receptajánlóval

2024.03.16. 17:00

Ízes élet fűszerekkel: a borsikafű

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, melyek jelentős része - például a liszt, hús, tojás - fűszer nélkül egyhangú, sőt sokszor visszatetsző, így hamar rájuk unnánk. Az ilyen ételekre kényszerült ember inkább nem eszik, mivel a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt esetleg meg sem indul. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk helyes használatukkal.

Feol.hu

A borsikafű népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, borsika, csombor

Forrás: pexels.com

Népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, borsika, csombor. Már a 16. századi füvészkönyvek említik a borsikafüvet mint fűszert és gyógynövényt. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. A bazsalikomhoz és majoránnához hasonlóan, morzsolt állapotban kerül forgalomba.

A borsnál kevésbé intenzív, és érdekes aromája miatt kedvelt húsipari és háztartási fűszer. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, kolbászáruk, mártások fűszere. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a fekete borsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Székely leves

25 dkg marha- vagy birkahúsból pörköltet készítünk és felöntjük 1 liter vízzel. Beleteszünk 3-4 kockára vágott burgonyát, 25 dkg zöldbabot, borsfüvet, babérlevelet és megsózzuk. Egy gerezd összetört fokhagymával rántást készítünk és találás előtt 1-2 dl tejfölt adunk bele.

(Forrás: Romváry Miklós - Fűszerek könyve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában