Receptajánlóval

2024.03.10. 17:00

Ízes élet fűszerekkel: a babérlevél

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, melyek jelentős része - például a liszt, hús, tojás - fűszer nélkül egyhangú, sőt sokszor visszatetsző, így hamar rájuk unnánk. Az ilyen ételekre kényszerült ember inkább nem eszik, mivel a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt esetleg meg sem indul. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk helyes használatukkal.

Feol.hu

Forrás: pexels.com

A babérlevél a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszerek közé tartozik. Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén vadon, de főleg kultúrákban előforduló örökzöld cserje vagy fa levele szolgáltatja ezt az értékes karakterű fűszert.

Régen a dicsőség, a hírnév és a győzelem jelképe volt.

A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés ízűek. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak.

Forrás: freepik.com

A babérlevelet felhasználhatjuk levesek, főzelékek, szószok, pácok, mártások, kolbászáruk, sültek, kocsonya készítésénél, valamint téli uborka, zöldparadicsom, tök és káposzta eltevésénél, vagy halak marinálásánál. Különlegesen aromás ízt kölcsönöz az egybesült sertés- és marhahúsnak is, ha párolás közben a levébe teszünk egy-egy levélkét. Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek (vadas marhafartő, citromos mártás, nyúl, szarvas, őz stb.).

Receptajánló -  Hamis vadas mártás:
2 szál sárgarépát, 2 szál petrezselyemgyökeret és 2 fej vöröshagymát karikára vágunk, leöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Babérlevéllel, sóval, szemes borssal és ecettel ízesítve puhára főzzük, levétől leszűrjük, de nem öntjük ki a levet, hanem félretesszük. A zöldséget egy evőkanál zsíron 5 dkg cukorral megpirítjuk, meghintjük 2 evőkanál liszttel és a félretett páclével mártás sűrűségűre engedjük fel. Alaposan átforraljuk, az egészet áttörjük, mustárral és citromlével ízesítjük és tejfellel gazdagítjuk.

(Forrás: Romváry Miklós - Fűszerek könyve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában