Egy kellemes délután

2023.07.30. 20:00

Dalolva ünnepelték a barátság napját Iszkaszentgyörgyön (videó)

Az ENSZ döntése értelmében 2011 óta július 30. a barátság világnapja, melyet második alkalommal ünnepeltek közösen az iszkaszentgyörgyiek.

Héjj Vivien

Az iszkaszentgyörgyiek második alkalommal ünnepelték együtt a barátság napját

Fotó: Fehér Gábor

Házi almás pite, frissen sült pogácsa és sajtos tallér is került az iszkaszentgyörgyi tájház udvarán felállított asztalokra. Idén először nyitotta meg kapuit a helyiek előtt a Rákóczi utcai, úgynevezett Rakk-ház. A találkozás apropóját egy igencsak fontos esemény, a barátság napjának megünneplése adta. A július 30-i nemzetközi nap másodszor adott alkalmat arra, hogy a helyiek közösen, egy kellemes délután keretében ünnepeljék a barátságot, a közösség erejét.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Szeretnénk, hogy bejöjjenek az emberek és lássák azt a sok kincset, ami a tájházban van. Másodszor ünnepeljük együtt a barátság napját, és szeretnénk ezt a jövőben hagyománnyá tenni, hogy az iszkaszentgyörgyi barátok összegyűljenek, beszélgessenek, jobban megismerjék egymást. Hiszek abban, hogy ha közvetlenül beszélgetünk a közös dolgainkról, akkor kevesebb a feszültség, a nézeteltérés, és még inkább közösséggé tudnunk alakulni – mesélt a program céljáról és tematikájáról a szervező, Ampli Ferencné Ilike.

A helyiek sorra érkeztek, s széles mosollyal, egy-egy kedves gesztussal üdvözölték egymást. A rendezvény házigazdája a helyi nótakör volt, így főként a nyugdíjas korosztály képviselői kaptak kedvet ahhoz, hogy közös dalolással, beszélgetéssel töltsék a vasárnap délutánt. A tájházban valódi kincsek várták a látogatókat: régi használati tárgyak, textíliák, fotók és fali képek sokasága mutatja meg a jelen emberének a dolgos múltat. Természetesen a mindent a szemnek, semmit a kéznek szabály ez esetben nem érvényes: mindent meg lehet tapogatni, fel lehet fedezni, hiszen minden tárgynak megvan a maga története.

20230730 Iszkaszentgyörgy, tájház, disputa. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

A jelenlegi tervek szerint a tájház a jövőben újabb és újabb közösségépítő programoknak adhat otthont.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában