Kő, víz és növények

2023.07.25. 08:00

A természet közvetlenül tükrözi az istenek szépségét a fehérvári japánkertben (galéria)

Elvonulás a mindennapok forgatagából, avagy egy hely, amely csendes elmélkedésre buzdít. Ez a japánkert.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Van azonban egy másik funkciója is ezeknek a kerteknek, méghozzá a bemutatójelleg: egy hely, ahol páratlan növényeket és különleges formájú köveket tekinthetünk meg. 

Ezen funkciók ötvözete a székesfehérvári Csónakázó-tó kis szigetén álló, június elején átadott terület is. A bárki számára látogatható japánkertbe egy úgynevezett torii kapun át vezet az út, mely egy választóvonalat jelképez a hétköznapi világ és az azon túli föld között, mondhatni, az emberek és az istenek világa között. A kijelölt út két oldalán növényeket és köveket látunk – utóbbiaknak a japán legendák szerint lelkük van, ezért tisztelettel kell bánni velük. A növények jellemzően kevés színnel rendelkezők, a színes virágok inkább a bejárat közelében helyezkednek el. A fehérvári japánkertben találkozhatunk japán tiszafa bonsai-jal moyogi stílusban (kora 65–70 évre becsült, termése mérgező), bordó levelű japán juharral, valamint szeldelt levelű zöld japán juharral.

A szigeten helyet kapott még egy sziklakert is (bal fentről a harmadik fénykép), amely a kihelyezett tábla tanúsága szerint zen-kertként is ismert és a japánkert egy fajtája. Homokot, fövenyt, sziklákat és néha füvet vagy más természeti elemet tartalmaz. Fő részei a sziklák és az apró kavicsok. Utóbbiak a víztükröt szimbolizálják, úgy, hogy a fodrozódást érzékeltető vonalakat húznak a leterített kavicsrétegbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában