Csillogó szempárok minden alkalommal

2023.05.18. 16:30

Így emlékeztek a forradalmárra, a magyarság egyik ikonikus alakjára a Tolnai utcában

A könyvtárban dolgozók több érdekes, különleges rendezvényt szerveztek Petőfi Sándor- Emlékév tiszteletére, ezúttal a gyerekek ismerkedhettek híres költőnk életével, költészetével hónapokon keresztül. Kalincsákné Molnár Zsuzsannával, a Tolnai utcai tagkönyvtár vezetőjével beszélgettünk.

Kecskés Zoltán

Az elmúlt hónapokban Petőfi Sándor alakja tárult az olvasók szeme elé a Tolnai utcában.

Fotó: Fehér Gábor

Sok minden történt Kalincsákné asszony a Petőfi 200 kapcsán. Még felsorolni is nehéz...

– Valóban! Koszorús költőnk születésének 200. évfordulójára rengeteg eseményt szerveztünk. Próbáltuk közelebb hozni a gyerekekhez Petőfi Sándor életét és munkásságát. Februárban I. András Király Lovagrend nagymestere, Bencze Tamás és társa, Izsay Ferenc korhű ruhában és felszerelésben mutatták be a szabadságharc eseményeit, fegyvereit. A tanulók nagyon élvezték a különleges előadásmódot, a fegyvereket kezükbe vehették, végül a Kőleves mesét hallgatták.

Márciusban rajzpályázatot hirdettünk három iskolában (Bory, Teleki, Vasvári) két témakörben kértünk szabadon választott technikával készült alkotásokat: Petőfi életétől és verseihez illusztrációt készíthettek a pályázók. 77 db csodálatos alkotás született. Áprilisban rendeztünk a rajzok értékelése után díjátadó ünnepséget, a köszöntőm után Farkas László, Palotaváros önkormányzati képviselője személyesen adta át a kreatív alkotócsomagokat, díjakat, emléklapokat. Összesen 15 db értékes díjat kaptak az alkotó diákok. Minden pályázó győztes volt!

Hát igen! És ha jól tudom még a május sem telhetett el Petőfi kultusza nélkül.

– Igen! Májusban az előbb említett összes gyerekrajzokból kiállítást szerveztünk, az volt a célunk, hogy minden kedves olvasó, érdeklődő személyesen meg tudja nézni ezeket a fantasztikus alkotásokat. A programsorozat zárásaként pedig játékos vetélkedőt rendeztünk, mely lehetőséget adott arra, hogy a telekis diákok számot adjanak tudásukról Petőfi Sándor életétől és munkájáról. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tanulók alaposan felkészültek és még sokan olvasnak verseket. A feladatok között szerepelt: puzzle, furfangos rejtvények, ügyességi feladatok, például célbalövés, pingpong labdával a pohárba, Petőfi verséből hiányzó részek kiegészítése, párkereső játék, totó.

Mi volt a programok legfőbb célja és sikerült-e ezt a hőn áhított vágyat beteljesíteni?

– A programsorozat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet Petőfi Sándor életére, költészetére, méltóképpen őrizzük meg az emlékét, munkásságát. Az olvasás szeretetét előtérbe helyeztük. Igyekeztünk olyan programokat összeállítani a gyerekeknek, melyek látványosak, játékosak, érdekesek. Nagyon hálásak vagyunk, hogy remek együttműködések jöttek létre a programok kapcsán: iskolákkal, pedagógusokkal, tanulókkal. I. András Király Lovagrenddel szintén nagyon jó a kapcsolat, mely évek óta tart.  A visszajelzések pozitívak! Sokszor hallani, hogy a könyvtárak ideje lejárt: Ugyan, kérem! Elég volt csak a csillogó szemű gyerekekre ránézni. Épp ellenkezőleg, most kezd el újravirágozni! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában