Mindenki győztes volt a rajzpályázaton

2023.04.14. 10:11

Alig fértek be a gyerekek VMK Tolnai utcai tagkönyvtárba (videó)

Kíváncsi, csillogó szemek a Tolnai u. 30. szám alatti épületen – a Petőfi- Emlékév kapcsán meghirdetett rajzpályázat eredményei miatt voltak izgatottak az általános iskolás gyerekek. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy sikerült nagyon különlegessé varázsolni a délutánt.

Kecskés Zoltán

Izgatott gyermeki szemek a Petőfi rajzverseny díjátadásakor.

Fotó: Fehér Gábor

A könyvtár a mai fiatalok számára is tud érdekes és értékes lenni, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a jelen kornak megfelelően izgalmas és interaktív legyen. Volt szerencsém az elmúlt hónapokban figyelemmel kísérni Kalincsákné Molnár Zsuzsanna, a tagkönyvtár vezetőjének a munkáját és nyugodt szívvel kijelenthetem: az általa vezetett intézmény megfelel az elvártaknak, ahogy annak idején ideköltözésük alkalmával megígérte a körzet képviselőjének, aki szintén jelen volt az eseményen. Mint megtudtuk, Farkas László évek óta segíti, támogatja a könyvtárat, amiből közösségépítő rendezvények jöttek létre.

A csütörtök délutáni esemény pedig egy újabb ékes bizonyítéka volt ennek. A ceremónia során látott csillogó telekis, vasváris, valamint a  Bory Jenő Általános Iskola tanulóinak szemei is erről árulkodtak. Az ünnepséget a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola negyedik osztályos tanulójának, Somogyi Borbálának szavalata nyitotta meg, aki a Petőfi Sándor: Arany Lacinak című versét adta elő. Ezt követően Kalincsákné Molnár Zsuzsanna mondta el ünnepi gondolatait:

– Petőfi Sándor, híres költőnk 200 éve született, ezért az országban sok kulturális intézményben a költőóriás tiszteletére és emlékére különböző programokat szerveznek. Mi, itt a Vörösmarty Mihály Tolnai utcai Tagkönyvtárban már előzetesen elkezdtük a megemlékezést – kezdte beszédét, majd kiemelte, hogy az elmúlt időszakban az intézményükben kétszer is megfordult az I. András Király Lovagrend nagymestere: Bencze Tamás és társa Izsay Ferenc, akik korhű felszerelésben és fegyverzetben tárták a diákok elé az 1848-as szabadságharc főbb mozzanatait és tanúságait. Ezt követően a Petőfi- Emlékév kapcsán meghirdetett rajzpályázatot és annak résztvevőit méltatta. Hozzátette, hogy munkatársaival együtt közös munka volt a szervezés, nélkülük nem jöhetett volna létre ilyen sikeres rendezvény, melynek érdeklődése minden várakozást felülmúlt.

Néhány rajz a díjazott alkotások közül.
Fotós: Fehér Gábor

– Nagy örömünkre a tanulók és a pedagógusok igazán lelkesek voltak, összesen 77 darab csodálatos alkotás érkezett a Teleki, Bory, Vasvári iskolákból, ebből 15 darab olyan említésre méltó, hogy jutalmat érdemel. A zsűrizéshez felkértük Danka Attila pedagógust a Teleki Blanka Általános Iskolából, aki évek óta rajzot tanít és volt már ezen a helyszínen kiállítása, hogy szakmai szemmel értékelje az alkotásokat. Köszönet neki is áldozatos munkájáért!

A ceruzával, zsírkrétával, festékkel, vagy éppen vegyes technikával készült szebbnél szebb művek alkotóit Danka Attila is dicsérte. Ahogy elhangzott, a pályázat legfőbb célja megvalósult. Mint mondta, a mai világban, amikor az okos eszközök szinte beszippantják a diákokat, nagy szó, hogy ennyien tették félre telefonjaikat, távirányítóikat és ceruzát ragadtak, hogy Petőfi Sándor koszorús költőnket papírra vessék a legkülönbözőbb módon.

Az ünnepségen Farkas László, Palotaváros önkormányzati képviselője – a díjátadást megelőzően –, felszólalásában szintén háláját fejezte ki a gyermekeknek, a pedagógusoknak valamint a szervezőknek, akik közel nyolcvan diákot ösztönöztek az alkotásra – fogalmazott a képviselő, aki köszöntőjében Petőfi Sándort nemzeti hősként, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakjaként említett, akinek legfőbb erénye az volt, hogy a nép nyelvén szólt. Végezetül hozzátette, hogy büszke Palotavárosra, ahol már immáron két emlékmű (Petőfi szobor, 1848-49-es emlékmű) is hirdeti a magyar hős/hősök érdemeit.

A eseményen arra is fény derült, hogy május 2. és 31. között  minden beérkezett rajzot kiállítanak  a VMK Tolnai u. Tagkönyvtárában. A szervezők szeretnék, ha minden olvasó és érdeklődő láthatná ezeket a csodálatos alkotásokat. A pályázaton nem csak a díjazottak részesültek elismerésben (ők kreatív csomaggal gazdagodhattak), hanem valamennyi pályázó emléklapot kapott munkája elismerésül.


Díjazottak:

2. osztály
Sohár Sára - Vasvári Pál Általános Iskola
Köllő Diána - Vasvári Pál Általános Iskola
Székely Lara Hanna - Vasvári Pál Általános Iskola

3. osztály
Nyulasi Péter Pál – Vasvári Pál Általános Iskola
Vadányi Lenke – Vasvári Pál Általános Iskola
Mercs Áron – Vasvári Pál Általános Iskola
Csoma Attila Simon – Vasvári Pál Általános Iskola
Molnár Lili – Vasvári Pál Általános Iskola

4. osztály
Németh Lipóth Gyula – Vasvári Pál Általános Iskola
Méder Laura – Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola

5. osztály
Bodó Szabina - Bory Jenő Általános Iskola
Rácz Réka - Bory Jenő Általános Iskola

6. osztály
Fusch Dóra - Bory Jenő Általános Iskola

8. osztály
Hajnics Eszter - Bory Jenő Általános Iskola
Koller Dóra - Bory Jenő Általános Iskola
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában