Frissen Fejérből

2023.05.20. 15:30

Harmadszor állomásozik Székesfehérváron a Richter Egészségváros (képgaléria, videó)

Egészség ezreknek, milliók a kórháznak mottóval hívják életre évről-évre a Richter Egészségváros nevű kezdeményezést. A program célja, hogy minél több ember érkezzen szűrővizsgálatra, ezzel nem csak saját egészségi állapotukat, hanem az adott város kórházát is segítve. Május 20-án a székesfehérvári Palotai Kapu téren felállított sátrakban várták különböző szűrővizsgálatokra a lakosságot.

Baráth Eszter

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Egészségsétával indult a reggel Székesfehérváron, ahol a résztvevők már azzal támogatták a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat, hogy végig sétáltak a Fő utcán. A tempót és a jó hangulatot a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola népzenei növendékei szolgáltatták. Az egészséges életmódhoz szorosan kapcsolódik a testmozgás is, így nem véletlen, hogy a színpadi programokat a székesfehérvári Step and Style Studio táncosai nyitották meg. 

Bucsi László, a Szent György Kórház főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott a Richter Egészségváros szlogenje abszolút lefedi az egész nap lényegét. – Az az igazság, hogy a körülbelül a szűrővizsgálatok 25 százaléka olyan jeleket mutat, ami szerint további vizsgálatokra van szükség. Ez azt jelenti, hogy az a 25 százalék egészségesnek érzi magát, és mégis vannak olyan gyanújelek, amelyek alapján további vizsgálat szükséges. Ez abból a szempontból jót jelent, hogy mivel egészségesnek érzik magukat, valószínűleg korai felismerés – emelte ki a kórház főigazgatója. Bucsi László köszönetét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Richter Gedeon 3,5 millió forintot már a szervezés kezdetén felajánlott a kórháznak, amelyet az egyeztetések során Székesfehérvár önkormányzata megduplázott. Az intézmény főigazgatója arra buzdította a résztvevőket, hogy hívják el ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat is, hiszen a szűrővizsgálatok két jó célt is szolgálnak. A lakosság egészségi állapotának felmérése mellett a megyei kórházát is támogatják, hiszen minden elvégzett szűrővizsgálat után – a már felajánlott 7 millió forinton túl – 500 forint kerül az intézmény számlájára. 

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a Richter Gedeon Nyrt. felé, hogy immár harmadszor is Székesfehérvárra érkeztek, egyúttal pedig jelezte, szívesen fogadnák negyedik alkalommal is a nagyszabású szűrőprogramot. Úgy fogalmazott, csak úgy, mint most, a következő alkalommal is megduplázza az önkormányzat a cég által felajánlott támogatási alapot. – Azt gondolom, három nagyon fontos célja van ennek a rendezvénynek. Az egyik, hogy az egyén tehet a saját egészségéért, a másik, hogy ezt úgy teheti meg, hogy a szűrővizsgálatokon való részvétellel segíti a város és az agglomeráció egyik legfontosabb intézményét. A harmadik pedig, hogy közösséget is formál, egy város pedig a közösségről szól – emelte ki a városvezető. 

Kozma Róbert a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója kiemelte, mindenki nagy erővel készült a mai nap megvalósítására, köztük a Szent György Kórház dolgozói is, akik szakemberként vesznek részt a szűrővizsgálatok lebonyolításában, az ismeretterjesztő előadásokban. 

A vizsgálatok, köztük a prosztataszűrés, a csontritkulásszűrés – csontsűrűségmérés, a koleszterinszint- és vérnyomásmérés, az érszűkület-vizsgálat, a bőr- és körömgombaszűrés, valamint a neuropátiaszűrés cukorbetegeknek jelenleg is, várhatóan körülbelül 17:00 óráig zajlik. Késő délután pedig majd az is kiderül, pontosan mekkora összeg gyűlt össze a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató kórház javára. Erről természetesen portálunkon is beszámolunk majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában