Frissen Fejérből

2022.10.08. 11:37

Zakar Gábor: Az átültetés a legtökéletesebb vesepótlás

A szervdonációs és transzplantációs világnap alkalmából tartott előadást Zakar Gábor nefrológus főorvos. Az érdeklődők a szervnyeréssel és a veseátültetéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre kaphattak választ a Fejér Megyei Civil Központban.

Baráth Eszter

Fotó: Baráth Eszetr

– A szervátültetésről, köztük a veseátültetésről nagyon sokan keveset tudnak. Ez gátolja azt, hogy ez a kezelési módszer, ami tulajdonképpen a legtökéletesebb vesepótlás, jobban elterjedjen – emelte ki Zakar Gábor. Mint mondja, még azok között is, sok téves gondolat és kérdés kering, akik érintettek a betegség által, vagy már transzplantáltak. Éppen ezek miatt szervezte meg a Fejér Megyei Vesebetegeket Támogató Egyesület a szervdonációs és transzplantációs világnapon ezt az előadást, ahol hiteles tájékoztatást kaphattak az érdeklődők.

A főorvos tapasztalatai szerint a témával kapcsolatban leggyakrabban három kérdés merül fel. Ezek közé tartozik, hogy hogyan juthat valaki veséhez, hogy mikor kapja azt meg és hogy mi történik az átültetést követően. – Arra, hogy mikor kap valaki vesét, sajnos határozott választ nem lehet adni. Azt mondjuk, hogy ez egy esély a véletlenre, de nagyon fontos, hogy felkerüljön az illető a várólistára – hangsúlyozta Zakar Gábor. Az átültetést követő időszakra vonatkozó kérdések is nagyon fontosak, hiszen a beavatkozás után sem lesz egyszerűen egészséges a beteg. – Sok dologban kell együttműködni, hogy sikeres legyen az átültetés. Ilyen elsősorban a kilökődésgátló szerek pontos szedése. A másik az életmód, hiszen ez nem egy egészségek állapot, hanem egy nagyon jó vesével élés, amit azonban étrenddel és gyógyszerekkel kímélni kell – fogalmazott a főorvos.

A három nagy kérdéskörrel kapcsolatos részletes tájékoztatás mellett az előadás során videós bemutatókat is láthattak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában