Veszély

2021.12.07. 14:18

Kutyatámadás – szakértő fedi fel a titkot, hogy kerülheted el a tragédiát

A budai Várban tragédiával ért véget egy felelős és egy felelőtlen gazdi kutyáinak találkozása. Egy Yorkshire vesztette életét. Ez már a sokadik ilyen balhé, sok kutyatartó már paprikasprével jár...

Életét vesztette egy kiskutya a Várban, amikor váratlanul megtámadta egy nagyobb testű társa és eltörte a gerincét. A tragédia kapcsán a Metropol megkérdezett egy szakértőt, hogy lehet elkerülni a hasonló eseteket.

Különböző termetű kutyákat különböző módokon lehet megállítani, ha kitör a verekedés. A Metropolnak Angyal Zsolt adott tanácsot. Az Akela Kutyaiskola vezetője elmondta, hogyan előzzük meg a nagyobb bajt. Minden esetben fontos a gazdik lélekjelenléte, és az, hogy amennyiben valamelyikük leblokkolna, akkor a másik személy irányítsa, vagy maga hajtsa végre a lépéseket.

Ha nagyobb kutya a támadó:

A nagyobb kutyák általában a „holtrarázó technikát” alkalmazzák, a nagy kutya a kicsit felkapja és elkezdi rázni. Ilyenkor a kis termetű kutya gazdájának a pórázt el kell dobnia, hogy ne hátráltassa kedvencét. Második lépésként pedig a támadó kutyának vagy le kell nyomnia a fejét a földre, vagy a nyakörvét kell hátra húzni, legalább addig amíg egy kissé oxigénhiányos állapotba kerül és elköpi a szájában tartott zsákmányt. Ha a támadó ebnek az első két lába a levegőbe is emelkedik ilyenkor, azzal meggátoljuk a további harapásokat.

Hasonló alkatú kutyáknál:

A támadásnál, hogyha fix fogást találnak a kutyák, akkor nem ajánlom, hogy pórázokkal próbálják meg őket széthúzni. Hogy ha nincsen a kutyáknak fix fogása, éppen kezdődik a verekedés, akkor lehet csak ezt csinálni. Azonos méretűeknél az lehet a megoldás, hogy ha kibillentjük az egyensúlyukból a kutyákat, amíg fogásvesztés nem lesz. Ugyanis amíg négylábon van a földön, akkor tudja a legnagyobb harapóerőt kifejteni. Ezt kell megakadályoznunk – tette hozzá Angyal Zsolt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában