Életmód

2015.06.25. 14:34

Fontos a nyújtás

Fehérvár - A nyújtás épp olyan fontos az edzés végén, illetve intenzív edzés előtt, a bemelegítés után, mint maga az edzés.

Káldor András

Sokszor mégis ez bánja meg az elfoglalt életmódunk miatti időszűkítést, és nem fordítunk rá elegendő figyelmet. Pedig a pihenőnapokon is elvégezhetnénk tényleg csak a legfontosabb nyújtógyakorlatokat. Itt is igaz a szabály, hogy alapozásnál erősebb, versenyektől távol a mélyebb és erősebb, versenyek közelében, pedig a könnyebb nyújtás javasolt. A hidegnyújtás kockázatos, ezért ezzel óvatosan bánjunk a pihenőnapokon, heteken, de hasznos lehet, ha nem visszük túlzásba.

A futáshoz használt izmok lenyújtásának legfontosabb okai az alábbiak: Az izomzat megnyújtása következtében képesek vagyunk a biomechanikailag helyes mozgást végrehajtani. Csökken mozgás közben a belső ellenállás , azaz hatékonyabbá válunk. Javul az izomzat anyagcseréjének sebessége. Csökken a sérülésveszély. Gyorsul az izomzat ellazulása az ún. repülőfázisban, azaz a lépéshosszban.

Ugyanúgy, mint a gyúrásnál, a szív irányába haladunk a nyújtásnál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!