Életmód

2015.04.19. 12:04

Szénanátha: Ha nem elég erősek a tünetek, sokan a passzív túlélésre játszanak

Székesfehérvár - Sokféle allergiás betegség létezik, mégis leggyakrabban a szezonális, általában tavaszi, vagy nyári pollenallergiásokat értjük alatta. A szezon pedig megkezdődött, tudják ezt jól, akik az elmúlt napokban, hetekben kezdtek küszködni a kellemetlen tünetekkel.

S. Töttő Rita

A szezonális allergia mumusa a pollen, amely a szervezetbe jutva allergiás gyulladási folyamatokat indít el.

– A szénanátha, amely lehet akár szezonális, akár egész évben fennálló, akkor jelentkezik, amikor a növények virágoznak, pollenjüket szórják – magyarázza Fellegi Veronika, a Virág Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa. Tavasszal a korán virágzó fák okoznak szénanáthát. Nyáron a füvek, gabonák, gyomok. Szénanáthát okozhatnak még gombák is azáltal, hogy spóráik a levegőbe kerülnek kora márciustól késő novemberig. Az egész évben jelentkező szénanátha oka olyan anyag, mely jelenléte nem köthető évszakokhoz. Ilyen a házipor, penész, állati szőr. Ezek az allergének megtalálhatóak párnákban, paplanokban, alsó ruházatban, drapériákban, függönyben, szőnyegben, bútorok kárpitjában.

Fellegi Veronika: a szénanátha ma már könnyedén kimutatható, a szakértők tudnak segíteni. Fotó: a szerző

S persze kellemetlen tünetekkel járnak: orrváladékozás, orrdugulás, orrviszketés, tüsszögés, ritkábban köhögés. Gyakran társul hozzá szemviszketés, az úgynevezett vörös szem, az orrnyálkahártya gyulladást kísérő kötőhártya gyulladás miatt. Amennyiben enyhe tünetek jelentkeznek, vagy rövid ideig tartanak, a betegek sokszor évekig nem veszik észre, hogy allergiásak, vagy a passzív túlélést választják.

– A korábban csak szakorvosi javaslatra kapható gyógyszerek nagy része ma már recept nélkül is elérhető. De rendkívül nehéz eligazodni a készítmények között – állítja a szakember, aki szerint a legújabb, legkorszerűbb gyógyszerekről a betegeknek nincs, vagy alig van megfelelő információja. Pedig az időben megkezdett megfelelő és egyénre szabott terápia megelőzheti a többszörös pollenérzékenységet, valamint az allergia talaján kialakuló súlyosabb betegségeket, mint az asztma, orrpolipozitás vagy az alvási légzéskimaradás – sorolja Fellegi Veronika. Az allergiák kivizsgálása nem ördöngösség: szakorvosi vizitet követően a lehetséges allergének kimutatása történhet vérből specifikus ellenanyagok vizsgálatával, 3 éves kor alatt például kizárólag ez javasolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!