Életmód

2014.05.31. 21:10

Mit tehetünk a csípések ellen?

A nyár beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. Előfordul, hogy olykor bizonyos rovarok jelentenek óhatatlanul is veszélyforrást.

Fejér Megyei Hírlap

Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár: ezek a darazsak és a méhek. A rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, ha elkerüljük a fészküket és a legkevésbé ingereljük őket figyelmeztet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. A szeméttárolót az étkezési helytől minél távolabb helyezzük el. A túrákon kerüljük az erős illatú parfümök, dezodorok használatát, a bőrre szálló rovart óvatosan zavarjuk el, ne ingereljük gyors mozgással.

Tavasszal és nyár elején indul a méhrajzás: ilyenkor szaporodik az állomány és lecserélődnek az anyák. Rajzási időszakban gyakran találkozhatunk a méhekkel lakott területen is. Nem szabad megijedni, semmiképpen ne akarjuk leverni, lerázni a megtelepedett rovarokat, csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, illetve a családot. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, ahol emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kísérelük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem inkább hívjunk szakembert. Az országos, ezen belül a Fejér megyei szakemberekről a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján tájékozódhatunk: közlik a méhbefogók listáját, elérhetőségét.

Rajzás idején a városokban is felbukkanhatnak a méhek. Gida Gábor méhész Dunaújvárosban, egy kertvárosi ház kéményéből gyűjtötte be a méheket a tűzoltók segítségével

Az országos epidemiológiai központ módszertani levelében hasznos tanácsokat ad a méhszúrás, darázscsípés tüneteinek kezelésére.

Magyarországon az emberek 97 százalékukánál csak helyi reakció mutatkozik, 2-3 százaléka túlérzékeny a méreganyagra. A csípés után legfontosabb teendő a helyi reakciók csökkentése. A fullánk eltávolítása méhszúrás esetén azért fontos, mivel a fullánk a reflexes izomösszehúzódás miatt egyre mélyebben hatol a bőrbe, így egyre több méreg pumpálódik a szervezetbe, a fájdalom is erősödik. A fullánkot körömmel, tűvel vagy késheggyel távolítsuk el, majd az érintett felületet szappanos vízzel tisztítsuk meg. A felületet soha ne dörzsöljük, mert ezzel csak több méreganyagot juttatunk a vérbe, nő az érintett terület nagysága és a tünetek is fokozódnak. A fájdalom enyhítésére a csípés helyére jégkocka tehető, de a szalmiákszeszes bekenés is jó megoldás, s a duzzanat ellen is hatásos. A viszketés antihisztamin hatású kenőccsel, mentolos-alkoholos oldattal csökkenthető. A bőrpír borogatással kezelhető.

A szájat ért szúrás esetén a szájnyálkahártya duzzanat késleltetését jég szopogatásával érhetjük el, de megkísérelhetjük ezt úgy is, hogy kiskanálnyi konyhasót tartunk a szánkban néhány percig.

A módszertani közlemény arra is figyelmeztet, hogy egyszerre több mint 10 méh- vagy darázscsípést követően azonnali kórházi kezelésre van szükség, mert a súlyos tünetek akár 12-48 óra múlva is jelentkezhetnek.

Előfordul, hogy a kialakul a túlérzékenység: ez hirtelen kezdődő, gyorsan kialakuló, az egész szervezetet érintő, életveszélyes allergiás válaszreakcióban nyilvánul meg és a keringés, illetve a légzés összeomlásához vezethet.

Ha csípéskor a duzzanat nem a csípés helyén keletkezik, vagy fulladás, ájulás érzése lép fel, akkor ezt intő jelnek kell tekinteni, még akkor is, ha a tünetek gyorsan elmúlnak. A szakemberek figyelmeztetnek: a következő csípéskor már komoly allergiás reakcióval kell számolni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!