Életmód

2013.09.29. 15:10

Befőzés: a higiénikus munkafolyamat elengedhetetlen az egészséghez

Az Otthon Segítünk Alapítvány Családdal az egészségért című sorozatának első foglalkozásán Szűcsné Horváth Lilla életmód tanácsadó mesélt a befőzésről, csírátlanításról. Íme a tanácsai.

S. Töttő Rita

A héten tartotta első állami támogatású, ezért ingyenes klubfoglalkozását a Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány, a Balatoni út 8. szám alatt lévő Civil Műhelyben. Az életmód tanácsadó Szűcsné Horváth Lilla hozott előre elkészített ajvárt, zakuszkát, cukormentes őszibaracklekvárt és szőlőbefőttet, amit meg is kóstolhattak az érdeklődők. Az előadó közben be is mutatta a befőzés előtti csírátlanítás munkafolyamatait, és a klubfoglalkozás végén mindenki kapott egy-egy kisüvegben, a foglalkozás közben eltett kész őszibarack- és szőlőbefőttet.

Szűcsné csírátlanítási tanácsai a következők:

Befőzés előtt az eszközök alapos, ecetes vizes lemosása fontos.

A fedőt csak akkor használjuk, ha nem sérült, nem rozsdás a belső gumigyűrű.

Az üveget forró vízben vagy mikróban 10 percig főzzük, kivesszük, megszárítjuk.

A gyümölcs hibátlan legyen.

A gyümölccsel teli, lezárt üveget annyi gyöngyöző vízben, amennyi az üveg pereméig ér, újabb 10 percig hőkezeljük.

Utána száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

E délelőtt folyamán egyébként a gyerekek kellemes környezetben játszhattak, szokták a közösséget, kóstolhatták az egészséges finomságokat. Az anyukák kimozdulhattak otthonról, bővítették ismereteiket az egészséges befőzésről.

A klubsorozat ezután következő további hat alkalma különböző, főként egészséggel kapcsolatos témákban, szintén csütörtökönként lesz délelőtt 10 és 12 óra között ugyanitt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!