Orvostudomány

2021.11.27. 17:10

Magyarok érhetnek el áttörést a stroke szövődményeinek megelőzésében

Népbetegségeket, a stroke okozta ödémákat és gombafertőzéseket érintő kutatásokkal bővül a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ portfóliója.

Népbetegségeket érintő alapkutatásokkal bővül a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ, vagyis a Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine, HCEMM portfóliója, a cél a stroke okozta agyi ödémák kialakulásának előrejelzése, valamint egy gombafertőzések elleni oltóanyag kifejlesztése.

A HCEMM alapkutatási projekt újabb két kutatócsoporttal bővült, amelyek a társadalom széles rétegeit érintő népbetegségek területén kívánnak áttörést elérni. A Farkas Eszter vezette 7 tagú kutatócsoport a stroke okozta agyi ödémák kialakulásának előrejelezhetőségét vizsgálja, Gácser Attila pedig egy gombafertőzések elleni oltóanyag kifejlesztésére tesz kísérletet 8 emberből álló szervezetével.

A stroke vezető halálok, amely a világon minden 6. embert érint.

Magyarországon évente 40-50 ezer új beteg jelenik meg az egészségügyi ellátórendszerben, több mint harmaduk élete végéig segítségre szorul. Farkas Esztert hangsúlyozta, a stroke okozta agyi ödémák esetében a halálozási arány 80 százalék. Így arra tesznek kísérletet, hogy sejtszinten megismerjék az agyi ödémák kialakulásának kórfolyamatát. Kutatási eredményeik révén ugyanis komoly előrelépés érhető el a stroke okozta szövődmények csökkentésében, valamint a megelőzésben.

Gácser Attiláék kutatása a Candida gombák tumorokra gyakorolt hatására összpontosít. Céljuk felderíteni a szájüregi daganat és a gombafertőzés közötti molekuláris összefüggéseket, amelyek megismerése révén új típusú, hatékony terápiákat lehet kifejleszteni.

A világon egyetlen gombaellenes vakcina sincsen forgalomban – emelte ki Gácser Attilát, aki komoly, világszinten is jelentős eredményeket vár a szegedi kutatócsoportjától.

A kutatók reményei szerint belátható időn belül lehetővé válik egy gombafertőzések elleni oltóanyag előállítása. A vakcina kifejlesztése és széles körű alkalmazása ugyanis számottevően csökkentheti a súlyos gombafertőzések számát, amely jelenleg 150 millió a világon évente.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett, számos szakmai partner összefogásával alapított HCEMM projekt mára 16 kutatócsoportot állított fel több mint 110 nemzetközileg jegyzett magyar tudós aktív szerepvállalásával.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!