Kilakoltatás Fehérváron: az utca helyett otthonba került az idős férfi

Székesfehérvár - Kilakoltatás után szociális otthonba került az a férfi, akit tegnap kilakoltattak. A kamara szerint az elektronikus árverés a megnyugtató megoldás.

Klecska Ernő

Egy szociális otthon szükséglakásában kapott ideiglenes elhelyezést  az a hatvan éves férfi, akit kedden lakoltattak ki a Móricz Zsigmond utcai házából. Mint Kozma József, a férfit segítő jogsegélyszolgálat vezetője lapunk kérdésére elmondta, habár valóban szabadfelhasználású hitelt vett fel annak idején a férfi a házra, a pénzt a ház felújítására valamint egy korábbi hitelének kiváltására használta fel, tehát nem vállalkozásra vagy befektetési célra költötte el az összeget. Kozma József kiemelte, egy-két héten belül több bankot is feljelentenek: egyrészt rossz minőségű termék forgalmazásáért (Kozma érvelése szerint a frankhitel ebbe a kategóriába tartozik), másrészt a fogyasztók megtévesztéséért. A jogsegélyszolgálat vezetője szerint ugyanis a bank egyrészt százezer forintos nagyságrendű összeget kér el a hitel felvevőjétől hitelbírálat címszó alatt, hogy megnézze, az illető képes lesz-e a hitelt fizetni, majd később, amikor valaki erre mégsem képes, elárverezi az ingatlanát. Kozma szerint a hitelbírálattal a bankok tehát tévedésbe ejtik ezeket az ügyfeleket.

Mint lapunk megírta: a Móricz Zsigmond utcában lakó nyugdíjas férfi 18 millió forint szabadfelhasználású hitelt vett fel frankban, amit a törlesztőrészlet megemelkedése miatt nem tudott fizetni, így a házat elárverezték. A  férfi állítása szerint értékének töredékéért, minimáláron - a 2008-ban általa  42 millió forintra felértékeltetett épülethez 14 millió forintért - jutott hozzá az új tulajdonos.  A férfi hiába hivatkozott arra, hogy a bírósághoz beadott egy keresetet, amelyben a hitelszerződés jogszerűtlenségének megállapítását kérte.

Sajtóhírek szerint új végrehajtási szabályokat dolgoz ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a törvénytervezetet ősszel tárgyalja a kormány és az Országgyűlés. Az árverési hiénák száműzését nevezte az egyik legfontosabb feladatnak a javaslat kidolgozásában  segítő Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke is. Krejniker Miklós szerint  a végrehajtási csalások felszámolását az árverések teljes elektronizálása segíthetné elő.
A mai szabályok szerint, ha a felajánlott vételár nem éri el a becsértéket, a végrehajtó jogosult azt folyamatosan leszállítani annak 50 százalékáig.  Lakóingatlan esetén a becsérték 70 százalékára szállítható le a vételár, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, lakóhelye ebben van, és a végrehajtási eljárás megindítása előtt 6 hónapban is ebben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!