Szülész-nőgyógyászok találkoztak - válságban a szakma

Székesfehérvár - A nőgyógyászati és szülészeti osztályvezetők baráti találkozóra gyűltek össze csütörtökön.

Kővári Gabriella

 

Az országos elvándorlás a szülész-nőgyógyász szakmát sem kíméli. Sokáig nagyon csábító volt  a pálya, ám az elmúlt tíz-tizenöt évben egyre kevesebben jelentkeztek erre a területre, a rezidensek száma és az utánpótlás folyamatosan csökkent. A külföldi elszívás nagymértékű, hiszen tízszeres fizetést ígérnek külföldön a magyar orvosoknak.
- A szegedi női klinikán tizenöt betöltetlen állás van. Ez elárulja, hogy közeleg  a vég. A negyvenöt fölötti korosztály viszont, amely döntően vezető beosztásban van, nem megy el, az utolsó pillanatig marad - szögezte le  Papp Zoltán, a Nemzeti Egészségügyi Tanács elnöke. Az OEP számára befizetett összegből a kórházak fenntartására visszajuttatott pénz olyan kevés, hogy abból nem lehet az osztályokat működtetni. 
Megítélése szerint több magánkórház is nyílik majd hazánkban  az elkövetkező időben, mert egyre nagyobb az igény arra, hogy professzionális, empátiás ellátáshoz jussanak a páciensek,  egyértelmű árakon, amelyek alig valamivel magasabbak, mint egy állami kórházban választott orvos "borítékpénze".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!