Segítő kutyák, bizonyítvánnyal

Székesfehérvár - Egy éve sikerült Magyarországon áttörést elérni a kutyaterápiás foglalkoztatás területén. A jogszabályi háttér rendezése óta nyolcvanegy segítő kutya tevékenykedik országszerte.

S. Töttő Rita

 

 

Kutyás terápia, mint (gyógy)pedagógiai módszer  e címmel szervezett  országos konferenciát  a Viktória Rehabilitációs Központban a szakma két- és négylábú képviselői számára a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület. A téma egyre ismertebb Magyarországon is: olyan kutyák alkalmazásáról van szó, amelyek segítik a sérült vagy éppen idős, esetleg depressziós gyógyulási folyamaton áteső emberek rehabilitációját. Kísérletek bizonyítják  a módszer hatékonyságát, a szakmának  már azt is sikerült elérnie Magyarországon, hogy jogi hátterüket is rendezzék. A konferencián Topál József, a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület elnöke  üdvözölte a bekövetkezett változásokat: 
- Egy éve értünk el áttörést a habilitációs, vagyis segítő kutyák foglalkoztatása, megismertetése terén. Ekkor fogadták el  a jogszabályokat, amelyeknek köszönhetően rendeződni látszik a helyzet. E szabályokat időnként teherként élik meg a szakma képviselői, de szükséges és nélkülözhetetlen velejárói a mindennapoknak - mondta az  elnök. A terápiás kutyákat   megkülönböztetett figyelem illeti: minisztériumi megbízással rendelkező vizsgáztató szervezet képezte ki őket, megkülönböztető jelzést viselnek, a szervezet logójával, és felvezetőjük is képzett személy. A terápiás kutyának többetjogai is vannak a  házikedvencekkel szemben: jogszerűen tartózkodhatnak  a közművelődési, a szociális és a gyermekjóléti intézményekben, iskolákban, óvodákban, és nem kötelezhetik őket szájkosár viselésére. Gazdáik, felvezetőik számára is rendeződni látszik a háttér: jövő év január 1-től mindannyiuknak habilitációs kiképző szakképesítéssel kell rendelkeznie. Ma Magyarországon eddig 18 olyan szervezet működik, amely foglalkozik terápiás kutyákkal, ebből 12 már jogilag is rendezett háttérrel rendelkezik. Jelenleg 81 terápiás kutya dolgozik az országban, közülük 41-nek  bizonyítványa is van, a többiek csak az adminisztráción nem estek még túl. A szervezetek között van a fehérvári  egyesület is, ők tizenegy segítő ebbel dolgoznak jelenleg.  A tapasztalatok szerint közel 22 fajta alkalmas terápiás kutyának, köztük  a németjuhász, a belga juhász, a dalmata, az amerikai staffordshire terrier, a cocker és a cavalier spániel, a vizsla, a francia bulldog, a golden és a labrador retriever, a német dog, a tacskó, az airdaile terrier, de a kínai meztelenkutya, az orosz fekete terrier és a mudi is kiváló segítő ebbé válhat a kiképzés során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!