Cozma-per - Megkezdődtek a védőbeszédek

Megkezdődtek a védőbeszédek a Cozma-ügyben hétfőn a Veszprém Megyei Bíróságon. Elsőként a negyedrendű vádlott, Pál Gábor védőjének érvei hangzottak el, az ügyvéd életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete helyett csak súlyos testi sértés kísérlete miatt kérte védence elmarasztalását.

Halmos György

Lehner Béla elmondta, hogy védence magatartásának minősítése nem életveszélyt, hanem a súlyos testi sértést okozó bűncselekménynek felel meg. Az ügyvéd vitatta a szándékegységgel kapcsolatos ügyészségi kijelentéseket is. Védőbeszédében hangsúlyozta, hogy a bíróság minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le, sok olyan körülmény is kiderült, ami Pál Gábor számára pozitív. Megemlítette, hogy a nyomozóhatóság által készített időrendi táblázat több lényeges eseményt nem rögzít, hiányos, nem egyezik a történtekkel és minősítéseket tartalmaz.

A védőbeszéd szerint tisztázódott, hogy Pál Gábor nem hordott kést, számtalan tanú alátámasztotta ezt egyetleneggyel szemben. Az ügyvéd a negyedrendű vádlott cselekményeit két részre osztotta: az elsőben mindössze csak lökdösődött Ivan Pesiccsel, majd miután megrúgták - ami a fordulópontnak tekinthető - csatlakozott a Marian Cozmát bántalmazókhoz, "egy durva verekedés kezdődött részéről". Pál Gábor nem tudhatta, ki szúrta vesetájékon a sportolót, hiszen háttal állt a sportolónak – hangsúlyozta az ügyvéd. A vádlott háromszor ütötte meg egy székkel az álló testhelyzetben lévő Marian Cozmát, mint az a felvételeken látszik.

- Utóbbi momentum azért fontos, mert a vádirat szerint a földön fekvő sportolót ütik székkel, ami brutalitást és kegyetlenséget sugall, vagyis ez nem így történt.

- Pál Gábor nem futott ki Marian Cozma után, nem akarta az utcán bántalmazni, illetve nem vett részt Uros Vilovszki üldözésében sem - közölte a védő. Az ügyvéd kitért arra is, hogy Pál Gábor a székkel - a szakértő szerint - közepes erővel üthette meg Marian Cozmát, a székkel pedig csak akkor lehetett volna súlyos sérüléseket okozni, ha azzal nagy erővel sújtanak le. Lehner Béla szerint enyhítő körülményként kell értékelni, hogy Pál Gábor folyamatosan segítette a nyomozást, megbánta tettét és bocsánatot kért.

A bűnpártolással vádolt Antalik László felmentését kérte ügyvédje arra hivatkozva, hogy a nyomozóhatóság nem tudta bizonyítani védence bűnösségét. A vád szerint Antalik segített Raffael Sándornak és Németh Győzőnek Ausztrián keresztül szökni. Krisztiáni István ügyvéd szerint nincs arra bizonyíték, hogy Antalik László tudott volna a veszprémi eseményekről, sőt, Németh Győző Hegyeshalomnál elejtett mondataiból jött rá, hogy miért kérték a segítségét. Bűnpártolást csak akkor követhetett volna el, ha tudja, milyen cselekményeket követtek el Veszprémben. Ezt egyébként Antalik korábbi felesége is megerősítette, akkor nézték meg a híreket, amikor férje visszaérkezett. Antalik László visszautasította az enyingi meghívást arra hivatkozva, hogy felfüggesztett büntetése miatt nem akar bajba keveredni, vagyis nehezen értelmezhető az, hogy akkor egy súlyos, gyilkossági ügyben segítséget nyújtana - indokolt az ügyvéd. Enyhítő körülmények között hozta fel azt, hogy 2004-es önbíráskodással kapcsolatos ügye óta Antalik László megváltozott, elszakadt attól a körtől, ahová korábban érintőlegesen csatlakozott.

A tárgyalás védőbeszédekkel folyatódik szerdán.

Forrás: naplo-online.hu

Cikkeink a Cozma-gyilkosságról, a perről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!