Folytatódik a védekezés az ár ellen (folyamatosan frissítve)

FMH - Észak-Magyarországon már 540 kilométernyi folyószakaszon védekeznek. Borsodban valamelyest javult a helyzet, de sok út még járhatatlan. Az M1-est pénteken megnyitják.

MTI

Savtartályokat is bevetnek Edelénybem

Egy köbméteres savtartályok lehelyezésével próbálják megtartani a töltést Edelény Borsod nevezetű városrészében, ahol átázott a gát. A kazincbarcikai BorsodChemből kapnak 96 savtartályt, ezt fogják lehelyezni a már korábban lerakott, homokzsákokból kialakított bordás megtámasztások elé. 
 Az üres savtartályokat két ember könnyedén beviheti a vízbe, viszont amikor vízzel megtöltik, egy tonna súlyt nyom majd, ez által tartja a töltést.
Molnár Oszkár, a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: körülbelül 300 ilyen savtartályra lenne szükség ahhoz, hogy a kritikus szakaszon megfelelő védelmet biztosítsanak.
Hozzátette: korábban arra gondoltak, hogy a kastélynál lévő zúzalékos megoldással itt is biztosítani tudják a töltésvédelmet, de mivel itt a folyónak egy holtága terül el, mély a víz. Emiatt a lánctalpas markoló nem tud bemenni az említett területre, ezért választották a savtartályos megoldást, amelyet a vízügyi szakemberek javasoltak, hiszen a Tiszán ez már korábban működött.

Forgalomkorlátozások az észak-magyarországi utakon

Árvíz, vízátfolyások, rézsűcsúszások, padkabeszakadások miatt több mint kéttucatnyi úton nem, vagy csak igen nehezen, teherautóval, traktorral lehet közlekedni az észak-magyarországi régió megyéiben - közölte a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete csütörtök este az MTI-vel. Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye területén vált járhatatlanná több út, illetve több helyütt rendeltek el forgalomkorlátozást. Személyautóval még mindig nem lehet bemenni Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra.
Nem közlekedik a tiszai komp Ároktőnél és Tiszalúcnál, miként a Sajón sem lehet átkelni komppal Köröm és Muhi között.
A vízzel fenyegetett települések ellátásával ugyanakkor nincs gond - közölte a közútkezelő társaság.

Ismeretlenek gyűjtenek adományt Edelény nevében

Ismeretlenek gyűjtenek egy mobilszámról adományt az edelényi árvízkárosultak számára Borsod megyei település önkormányzatának nevében - tudta meg az MTI a hivataltól. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint semmilyen mobilszámról nem indítottak adománygyűjtési akciót. Arra kérik a jó szándékú embereket, hogy "ne üljenek fel" az ilyen telefonhívásoknak.
A közlés szerint azok, akik az edelényi árvízhelyzet kapcsán bármilyen adományt juttatnának a településnek, az interneten, a város honlapján megtalálhatják a szükséges információt, valamint telefonon is érdeklődhetnek a polgármesteri hivatalban.

Elzárták a vízátfolyásokat Edelénynél

Sikerült elzárni a Borsod megyei Edelényben a Bódva töltésének azon részeit, amelyeket korábban megbontott a hatalmas árhullám - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója csütörtök délután. Két markológép hordta a zúzalékot zsákokban, emellett több százan rakták a töltésre a homokzsákot, hogy megfogják a vizet. Az áradatot sikerült leállítani, elzárták a megbomlott töltésrészeket.

A védekezési munkákban, vízügyi szakemberek koordinálásával, részt vettek a kelet-magyarországi speciális mentősök, illetve a miskolci mentőcsapat tagjai, a miskolci rendészeti szakközépiskola diákjai, a köztársasági őrezred tagjai, emellett más területről érkezett tűzoltók, katasztrófavédők és önkéntesek is segítettek.
Az edelényi kastélyhoz vezető úton jól látható módon csökkent a víz szintje, miután megszűnt a vízátfolyás a holtág felé. 

Tovább nőtt a belvízvédelmi készültség a Tiszántúlon

Már tíz védelmi szakaszon rendelt el különféle szintű belvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta Bara Sándor védelemvezető csütörtökön az MTI-t. Közlése szerint a legmagasabb, harmadfokú védelmi készültség van a Tisza-mentén két védelmi szakaszon, továbbá a Kadarcs, a Berettyó, a Kösely, a Kati-ér és a Hamvas-Sárrét mentén négy-négy szakaszon másod-, illetve elsőfokú a védelmi készenlét.
A 19 üzemelő szivattyútelep naponta már összesen 1,8 millió köbméter belvizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba. A készültséggel érintett területen a belvízzel elöntött terület nagysága 18.550 hektár, amelyből 5250 hektár vetés, 4300 hektár szántó, 6100 hektár rét-legelő, 2900 hektár pedig egyéb földterület - mondta Bara Sándor.

Egyre több az árvízi jelenség a Zagyva és a Tarna mentén

A lassan apadó, ám továbbra is magas vízállás miatt egyre több az árvízi jelenség a Zagyva és a Tarna Szolnok megyei gátszakaszain, míg a Tiszán újabb árhullámot indított el a vízgyűjtőkön lehullott eső - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékes osztályvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján Szolnokon. 

Apadnak a patakok Észak-Dunántúlon

Apadnak a patakok Észak-Dunántúlon

Apadnak Észak-Dunántúl megáradt patakjai, több helyen megkezdődött a védőgátak bontása, a károk felmérése - tájékoztatta az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-t. Péntek estig többfelé várható újabb eső, a lehulló csapadék 5 és 10 milliméter között valószínűsíthető - áll a közleményben.
Az elmúlt napokban Bőnyt és Mezőörsöt elöntő Cuhai-Bakony-ér apad, Bakonybánknál levonult a házak közül. Bőnynél azonban az apadás nagyon lassú, a házak egy része még mindig vízben áll, leghamarabb péntek hajnalra várható, hogy az ér visszahúzódik a mederbe. Mezőörsön levezető árkok nyitásával segítették elő a víz lefolyását. A kiépített védművek részleges visszabontását megkezdték a községben, Banán pedig csütörtökön megszüntették a szivattyúzást.
A Concó-patak apadása nyomán már bontják az ideiglenes védőgátakat Ácson, ahol az elmúlt napokban pincéket és kerteket öntött el a víz.
Ami a belvízhelyzetet illet: a Holt-Marcalnál másodfokú a készültség, a Rabkertben két nagy teljesítményű szivattyú működik folyamatosan szerda óta - áll a helyzetjelentésben.

Ál-kárfelmérők járnak Kazincbarcikán

Ál-kárfelmérők járnak Kazincbarcikán, holott az árvíz okozta károk felmérése hivatalosan még meg sem kezdődött - tájékoztatta Maros Éva, az önkormányzat szóvivője csütörtökön az MTI-t. A városvezetése tudomására jutott, hogy Felső-Barcikán az árvízzel és a belvízzel elöntött területen magukat nem igazoló, kárfelmérés ürügyén a lakásokba becsengető, ismeretlenek jelentek meg - közölte a szóvivő.
Elmondta: a városvezetés arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy az önkormányzati kárfelmérés még nem kezdődött meg, a vízzel elöntött területre nem küldtek kárfelmérő szakembereket.
A munkálatok jelenleg is a védekezésre összpontosulnak - tette hozzá.

Víz alatt a sátoraljaújhelyi állatmenhely

Elöntötte a víz a sátoraljaújhelyi állatmenhelyet csütörtök délelőtt - tájékoztatta a menhely vezetősége az MTI-t. A Rogyva patak áradása miatt Sátoraljaújhely jelentős része víz alatt áll, és az elöntött területen van a menhely is, ahol 93 kutya él. Az állatok egy részét kikötötték a kerítés mellé, a többiek a kutyaházak tetején próbálnak szárazon maradni. A menhely munkatársai kérik a környéken lakókat, hogy segítsenek, és a víz apadásáig fogadják be a kutyákat.

Hatalmas dugó az M1-esen

Hatalmas dugó alakult ki az M1-es autópálya környékén lévő főutakon - közölte az Útinform csütörtökön kora délután az MTI-vel. Hozzátette: akár kétórás várakozással is számolnia kell annak, aki az 1-es főúton halad Győr felé, de a távolabbi terelőutakon is jelentős a forgalom. Főleg a Pannonhalma és a Győr közötti szakaszon lassult le a járművek haladása. Az Útinform kitért arra, hogy a 81-es főúton is szünetel a forgalom, mert az ár megrongált egy hidat, ezért a környéken "voltaképpen nem lehet közlekedni".

Tájékoztatása szerint nem lehet javítani a helyzeten, meg kell várni, amíg pár nap alatt kijavítják az autópályát és az egyéb sérült útszakaszokat.

A hatóságok már a határátkelőknél figyelmeztetik az autósokat a forgalmi nehézségekre, illetve a lezárt útszakaszokra. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) tájékoztatása szerint 24-28 órán belül járható lesz az M1-es autósztráda egyik pályája. Részletek itt!

OLDALTÖRÉS: Intenzív védekezés a Hernádnál

 

 

 

Intenzív védekezés a Hernádnál

Javult az árvízi helyzet az országban, de Borsod megyében a Sajó és a Hernád torkolatában kritikus állapotok uralkodnak – mondta az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Kóthay László közölte: 1544 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ebből 130 kilométer védvonalon, beleértve a Bódva teljes hosszát, amely 120 kilométer, rendkívüli, míg 364 kilométeren harmadfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 24 óra alatt megduplázódott, már 140 ezer hektár áll víz alatt - tette hozzá.
Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója úgy fogalmazott: az elmúlt napokban "csatákat nyertünk, de háborút még nem", ugyanis a Tisza bal oldali mellékfolyói áradásnak indultak. A Tisza "megtámasztja", így visszaduzzasztja a Sajót, ezáltal a Hernáddal alkotott deltában még kritikusabbá válhat a helyzet, ezért ezeken a szakaszokon hosszan elhúzódó áradásra és védekezésre kell készülni.
Jelenleg a Hernád alsó szakaszánál lévő településeknél - Bőcs, Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs -, valamint a Sajó-Hernád torkolatnál Ónod mellett folyik a legintenzívebb védekezés. Ónod polgármestere szerda este  segítséget kért, ezért a falu védelmére száz rendőrt vezényeltek ki, akik egész éjszaka dolgoztak - közölte a főigazgató.
Muhoray Árpád vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes főigazgatója azt mondta: már tízezren védekeznek az áradás ellen, a tűzoltók pedig tízszer annyi alkalommal vonulnak ki naponta, mint egy átlagos napon; főleg leszakadt vezetékekhez, kidőlt fákhoz és a víz szivattyúzásához hívják őket.
 Borsod megyében 2500 épület és 2591 ember veszélyeztetett, a kitelepítettek száma 876-ra csökkent.  
Kóthay László vízügyi szakállamtitkár közlése szerint a Bodrog és a Tisza Tokajnál másodfoknál tetőzhet, míg a Felső-Tisza vidékén harmadfokú védelmi szintet jósolnak a szakemberek. 
A Körösön másodfokú vízállások alakulhatnak ki, de a meteorológiai előrejelzések alapján a hétvégi felmelegedés is csapadékokat képezhet, így záporokra, zivatarokra kell számítani. 
A szakállamtitkár elmondta azt is, hogy a Bódva apad, Boldvánál csökkent a vízszint, ami az Edelénynél is végrehajtott irányított vízkivezetésnek köszönhető. A Dunántúlon a Kapos mentén még harmadfokú a készültség, de a szakemberek szerint szivattyúzással javulhat a helyzet; a Balaton vízszintje is rendkívül magas. 
Az M1-es autópálya 105-ös kilométerszelvényénél szerdán beomlott úttest ideiglenes helyreállítása megkezdődött, várhatóan péntek este rá lehet engedni az útpályára a gépjárműforgalmat - mondta Kóthay László, megjegyezve: a vízügyi szakemberek az út esetleges beszakadására már hétfőn felhívták az autópálya-kezelők figyelmét.
Mint a szakállamtitkár közölte, a Kormányzati Koordinációs Bizottság délutáni ülésén újabb feladatokat szabnak, hogy a védekezéshez szükséges forrásokhoz gördülékenyebben lehessen hozzáférni. Javaslatot tesznek arra, hogy a kárfelmérésre már most készüljenek fel, továbbá arra is, milyen helyreállítási munkák kezdődjenek meg.
Kóthay László azt mondta: a mostani áradás révén sok fontos információt kaptak arról, hogy a hirtelen jött ár milyen körülmények között vonul le, és ez az ismeret megalapozhatja a későbbi védekezést. 
Makula György őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról szólt, hogy az országban 366 rendőr 123 gépkocsival vesz részt az árvízi védekezésben. A rendőrök nemcsak a rendvédelmi faladatok ellátásában és a közúti közlekedés biztosításában, hanem a gátakon a homokzsákok pakolásában is részt vesznek.

Csak a figyelőszolgálat mehet föl az átázott töltésre Edelénynél 

Csak a figyelőszolgálat mehet fel a töltésre a Borsod megyei, árvíz sújtotta Edelényben, mert a gátak átázottak, megviseltek a Bódva mentén.
Csütörtökre virradó éjszaka 10 centiméter apadt a folyó, a Bódva úton befejezték a töltések oldalfalának megerősítését, ez a szakasz mintegy két kilométernyi. 
"Itt teljesen berakták a töltés oldalát úgynevezett bordás megtámasztással, hogy bírja az átázott gát a víztömeget" - mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője csütörtök reggel a helyszínen az MTI-nek.
Hangsúlyozta: nem engednek senkit a védmű tetejére, csak a figyelőszolgálatot, mert olyan mértékben átázott a töltés.
Hozzátette, hogy az Edelénytől hat kilométerre történt töltésátvágásnak köszönhetően apadt a folyó ezen a részen, az ár mezőgazdasági területet öntött el.
Az MTI tapasztalata szerint a város Katona József utcájában 13 szivattyú üzemel, ezek óránként egy centiméternyit apasztják a házak környezetében lévő vizet.

 

OLDALTÖRÉS: Készültség több fokozatban

 

 

 

Készültség több fokozatban

Az árvíz ellen 540 kilométernyi folyószakaszon védekeznek az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén - mondta az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Csont Csaba közölte: elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán, másodfokú a Bodrogon, harmadfokú a Taktán, rendkívüli a készültség a Sajón és a Hernádon, így egy időben 540 kilométeres szakaszon védekeznek.
Hozzátette: az árvízi védekezési munkákban 1600 ember dolgozik, 300 gép segíti a feladatok ellátását. Több mint 1 millió 200 ezer homokzsákot használtak fel eddig a töltések "bevédéséhez".
Kifejtette: Ónod, Köröm, Sajószöged, Boldva, Hernádkak, Hernádszentandrás és Ócsanálos települések térségében igen komoly védekezési munkák zajlanak.
Jó hírként említette, hogy a Sajó középső szakaszán, Felsőzsolcánál eddig 30 centimétert apadt a vízszint, Sajópetrinél 34 centis apadást észleltek. Mint mondta, az ónodi területen is jelentkezett néhány centiméternyi csökkenés, de a Hernád érkező vizével a Sajó rendkívüli árvize e településnél és a Bőcs alatti szakaszon eddig soha nem látott árvízi helyzetet eredményez. Az úgynevezett nagyvízi medence tejesen feltöltődik, elöntve olyan területeket, ahol eddig nem volt példa az árra.
A Bódva szintén rekord vízállással hömpölyög. A Borsod megyei Szendrőben 20 centiméter körüli apadást észleltek a tetőzés óta, csütörtökön kora reggel 270 centimétert mutatott a vízmérce. Továbbra sem múlt el azonban a veszélyhelyzet, hiszen a Bódván a teljes hosszon, a Sajón és a Hernádon a középső szakaszok alatt rendkívüliek a vízszintek, a két folyó esetében a felső szakaszokon pedig még mindig harmadfokú vízállásokat regisztráltak - közölte az árvízi szakember.
Hangsúlyozta: az előrejelzések szerint a következő napok csapadékos időjárása ismét nehezíti a védekezők munkáját és a települések életét.    
A Hernád, a Bódva és a Sajó völgyében a hónapok óta tartó sorozatos árvizek és a rendkívüli vízállások, illetve az esőzések a védműveket teljesen átáztatták, így az apadás ellenére sem szabad feltételezni azt, hogy elmúlt a veszély - mondta Csont Csaba.

Lassan apadnak a folyók

Kissé javult az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az elmúlt éjszaka már csak egy embert kellett kiköltöztetni otthonából. A folyók a Tisza és a Bodrog kivételével igen lassan ugyan, de apadnak, több út viszont továbbra is járhatatlan, illetve csak igen nehezen járható.
Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese az MTI-nek csütörtök reggel elmondta: a kitelepítettek közül többen már visszamehettek otthonaikba, ám még így is 876 ember nem térhetett vissza a házába.
Összesen 170 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen védekeztek, illetve védekeznek. A gátakon, az árvízzel fenyegetett településeken hatezren dolgoztak, csak az elmúlt huszonnégy órában 180 ezer homokzsákkal erősítették, magasították a töltéseket, vették körbe a veszélyeztetett ingatlanokat. Ez idáig 875 ezer homokzsákot fektettek le.
A Sajó, a Bódva és a Hernád ha igen lassan is, de apad, a Hernád mentán Ócsanálos és Gesztely térségében azonban továbbra is igen súlyos a helyzet. A Tisza és a Bodrog ugyanakkor árad.
A megyében mintegy kéttucatnyi úton nem lehet, vagy csak igen nehezen, teherautókkal, traktorokkal lehetséges közlekedni. Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra személyautóval továbbra sem lehet bemenni, Hernádszentandrás viszont Ináncs felöl már megközelíthető. Ároktőnél, Tiszalúcnál és Körömnél szünetel a kompközlekedés.

Csibrán Zoltán elmondta: a Zagyván a lassú apadás ellenére továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn Jászberény és Újszász között. A folyó tetőzése miatt szerda délben harmadfokúra emelték a készültséget az Újszász és Zagyvarékas közötti szakaszon is. Mindez összesen 135 kilométernyi töltést érint.
Csütörtök reggel elsőfokú készültséget rendeltek el a Tisza jobb és bal partján, a Tisza-tó alatt Kisköre és Szórópuszta, valamint Tiszabura és Fegyvernek között, összesen 83 kilométernyi gátszakaszon.
A Jászság Zagyva menti településein tart az árvíz elleni védekezés. Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászalsószentgyörgy, Jászberény, Jásztelek, Szászberek önkormányzata további homokzsákokat és fóliát igényelt az igazgatóságtól, amely eddig összesen 41 ezer homokzsákot használt fel és további 74 ezret adott át az érintett helyhatóságoknak.
A 31-es számú főúton Jászjákóhalma és a Jászberény között befejeződött a lokalizációs töltésmagasítás szerdán megkezdett kiépítése. Az útpadkán húzódó nyúlgát miatt itt jelenleg is félpályás forgalomkorlátozás van érvényben. A szivárgó vizek elleni védekezés megkönnyítésére a Zagyva töltésén több helyen bordás megtámasztást építettek ki - közölte a védelemvezető-helyettes, aki kiemelte: a rekord árhullámot tartó gátakon megjelentek az árvízi kísérő jelenségek, amelyek száma a várhatóan elhúzódó magas vízállás miatt feltehetőleg szaporodik majd.
Ezzel párhuzamosan a Közép-Tiszán tovább romlottak az árvízi kilátások, miután szerdán a folyó északi, északkeleti vízgyűjtőin helyenként 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső hullott. Az újabb csapadék a Felső-Tiszán ismét elindított egy kisebb árhullámot, amely folyamatos vízszintemelkedést idéz elő a Tisza magyarországi szakaszán. Egy korábbi árhullám szerda délelőtt 723 centiméterrel tetőzött Vásárosnaménynál, ahol azonban a rövid apadó periódust követően ismét áradás várható.
A hétvégén előreláthatólag Kisköre és Szolnok térségében is eléri a folyó a másodfokú készültség szintjét. Sőt előfordulhat, hogy a jövő hét elejére jelzett újabb hidegfront csapadékzónája 800 centiméter fölé emeli a vízállást, szükségessé téve a harmadfokú készültség elrendelését – közölte Csibrán Zoltán.
Az igazgatóság illetékességi területén továbbra is kilenc szakaszon tartanak fenn első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültséget. A beérkezett jelentések szerint szerda reggel óta mintegy 2000 hektárral, 18.700 hektárra növekedett az elöntött területek nagysága, ebből 7400 hektár a vetés. Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 12.650 hektár áll víz alatt.
A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában 26 stabil szivattyútelep 2 millió köbméter, míg a szerdainál öttel több, összesen kilenc szállítható szivattyú 216 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. Az ár- és belvízvédelmi munkákban ez idő alatt összesen 560 ember vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!