Diplomáciai, régészeti szenzáció! Visszakerülhet Mátyás pajzsa

Székesfehérvár - Mátyás aranyozott sírpajzsa rendkívül igényes alkotás, amely idézi a magyar reneszánsz legnagyobb uralkodójának tartott király pompáját és hatalmát. Hazajöhet?

Tihanyi Tamás

- Bár a díjazott ötletek sem a helyi szakmai körök, sem pedig  a közvélemény tetszését nem nyerték el, eredménynek tartjuk,  hogy nem egyetlen elképzelést akarnak ráerőltetni a Romkertre - mondta lapunknak pénteken Kaszás István, a Fehérvári Polgári Védegylet elnöke a Nemzeti Emlékhely legutóbbi építészeti ötletpályázatáról. Hangsúlyozta, kapkodni ezután sem szabad, s arra kell törekedni, hogy valóban a helyhez méltó megoldás valósuljon meg a Kárpát-medence egyik legbecsesebb szakrális területén. Igazi eredménynek nevezte a mára kialakulni látszó kompromisszumkészséget. 

Felmerült a lehetősége annak is, hogy ne a tervezett helyen - azaz az egykori földhivatal épületében - legyen a bazilikatörténeti múzeum, hanem a Romkert bejáratával szemben lévő, nagyobb ingatlant használnák ki: erre a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének esetleges cseréje adna lehetőséget. Kissé talán ironikus módon gondoltak arra, vissza lehetne állítani az egykori fehérvári törvénylátó napokat.
Korábban sok szó esett arról, hogy III. Béla végakaratában Székesfehérvárt jelölte meg végső nyughelyeként. Időről időre felmerül újratemetésének lehetősége. (Ő az egyetlen azonosított király, akit a mi bazilikánkban temettek el, de földi maradványai az 1848-as feltárás után a budapesti Mátyás-templomba kerültek.) Hasonlóan lokálpatrióta törekvés Mátyás sírpajzsának hazahozatala, amit nem csak a fehérvári civilek szorgalmaznak, s nem csupán Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató támogat ma már. Minap Szekeres Imre honvédelmi miniszter párizsi látogatásán - amikor a francia védelmi miniszterrel tárgyalt - megnézte a halotti pajzsot az Invalidusok fegyvertárában. Indítványozta, hogy kerüljön haza a sírpajzs, s beszélt a Hadtörténeti Múzeum vezetőivel is. Biztosan van erre esély, bár nehéz elhinni, hogy a franciák bármit örömmel visszaadnak, amit Napóleon rabolt (például Egyiptomtól). Ám nem szabad letenni a célról. Szekeres szerint erre akár hónapok múlva is sor kerülhet, bár ő első körben nyilván Budapestre szánná a kincset, ezért majd külön küzdeni kell, hogy majdan visszakerüljön eredeti helyére. Fehérvárra, mondjuk az új múzeum avatására, például III. Béla sírmellékleteivel együtt.

Mátyás sírpajzsának másolatát a budapesti Hadtörténeti Múzeumban őrzik, az eredeti kalandos úton jutott el Párizsba. A népi legendák  okán kissé félreismert uralkodót
 a székesfehérvári bazilikában  koronázták meg,    s ott is temették el bécsi halála után,  1490. április 6-án. Szarkofágját  díszítette a pajzs, amit a történelem vihara (a  török megszállás) elől sikerült előbb Sopronba, majd Bécsbe menekíteni, ahol a Burg fegyvertárába került. Amikor Napóleon 1805-ben elfoglalta a császári fővárost, a sereg a  magyarok ereklyéjét magával vitte Párizsba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!