Feltörték a templom ötcentis vasajtaját! Pótolhatatlan műkincsek tűntek el

Székesfehérvár - Csütörtökön éjjel többen azt érezték, hogy földrengés volt a Rác utcában. Másnap kiderült: rablók jártak az ortodox templomban, és nem éppen feltűnés nélkül ők törték át az ötcentis vasajtót.

J. Mező Éva

A templomban mára látszólag rend van. A csütörtöki kifosztásnak alig van nyoma. A szerb ortodox közösség hétvégén pünkösdre készül. Sándorovits László  templomgondnok  vezet végig a megbecstelenített rokokó templomon. Pótolhatatlan a hiány, elvittek minden ikont, az aranykegytárgyakat, de csak a műkincseket. Az újkori ezüst gyertyatartókhoz nem nyúltak. Az ikonosztázfalon két képet rongáltak meg: a királykapu mellett Jézus és Keresztelő Szent János képét vették ki az elkövetők, de eltörtek a kétszáz év körüli fára festett ikonok, ezért a földre dobták, otthagyták. Ezek már visszaillesztve várják a restaurálást. A templom ékköve, a XV. században készült Vladimiri Istenanya másolat azonban  eltűnt. Az ellopott műkincsek értéke felbecsülhetetlen.

Ezzel a vasajtóval kellett megküzdeniük a tolvajoknak

- Annak ellenére, hogy a templomokban nagy értékek találhatók, nem gyakoriak a lopások - mondja Vukán Béla a Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi alosztályának főtanácsosa. Hozzáteszi, a templomok számára már az egyszeri lopások is soknak számítanak. Legtöbbször az ott gyűjtött adomány pénzeket, a nemesfém tárgyakat, és a műtárgyakat viszik el, annak ellenére, hogy az ilyen műkincsek viszonylag nehezen értékesíthetőek a piacon. Ilyen volt például a vizsolyi biblia, de történt olyan eset is, ahol a nagyméretű oltárképet vitték el.  Az alezredes azt is elmondja, a legtöbb esetben nem zárható ki, hogy a lopás megrendelésre történt, ahogy az sem, hogy a kincseket megpróbálják külföldre vinni és ott értékesíteni.
Az eltűnt tárgyak felkutatásában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is segít. Felhívja az értékesítők figyelmét az eltűnt műtárgyakra. Ősztől pedig már egy digitális adatbázisban fogják regisztrálni a műkincseket.
Az alezredes véleménye szerint a nyomozást pozitívan befolyásolhatja, hogy az ikonokról készültek fényképek. Ezek ugyanis megkönnyítik a keresést. 

R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint az eltulajdonított ikonok hozzávetőleg A/4-es, illetve A/3-as méretűek. Elloptak a többi között egy 90x110 centiméteres, Keresztelő Szent Jánost ábrázoló művet és egy 60x40 centiméteres, Szent Anna halála című alkotást. A Keresztelő Szent Jánost ábrázoló festmény mintegy 25-30 kilogramm súlyú.
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság kéri, hogy aki bármit tud a műtárgyakról vagy az elkövetőkről, jelezze a rendőrségnek.

A műkincsek fotói itt láthatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!