Belföld

2011.05.23. 11:48

Fidesz szerint elfogadhatatlanok Alföldi és Pörzse megnyilvánulásai is

A Fidesz-frakció szerint méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján elhangzott szavai, de ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén.

MTI

A Fidesz frakciójának közleményében, amelyet hétfőn az MTI-hez is eljuttattak, egyfelől Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának múlt pénteken elhangzott szavait illetik kritikával.
A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.
A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".
"A direktor botrányos szavai méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez" - fogalmaz a történtekre utalva a Fidesz-frakció közleménye, amely másfelől azonban arra is kitér, hogy az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nincsen hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása.
Mint felidézik, ennek ellenére a hétfői bizottsági ülésen Pörzse Sándor (Jobbik) úgy fogalmazott: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, "abból bizony botrány lett volna". A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy "kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón".
Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, "különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak" - zárult a Fidesz-frakció közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!