Belföld

2010.08.25. 19:51

Hazahozták az Afganisztánban megsérült magyar zászlóst

Súlyos, életveszélyes állapotban van az Afganisztánból szerdán hazaszállított magyar katona.

MTI

Szerda délután hazaszállították Afganisztánból Kolozsvári György zászlóst, aki a hétfői támadásban szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket - mondta el a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központban tartott sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter.
Hende Csaba közölte, hogy a tatai lövészdandár zászlósa német repülőgéppel érkezett Magyarországra. A miniszter arról is beszélt, meggyőződött róla, hogy a katona a lehető leggondosabb kezelést kapja, 24 órás állandó felügyelet alatt áll. Reményének adott hangot, hogy az ápolás meghozza az eredményét.
Grósz Andor dandártábornok, a létesítmény megbízott főigazgatója közölte, hogy körülbelül délután 6 órakor szállították hozzájuk a zászlóst, aki súlyos, életre közvetlenül veszélyes állapotban van. Egyelőre az életfenntartó funkcióit tartják fenn, s emellett intenzív terápiában részesül.
 Hozzátette, a zászlós arc- és agykoponya-sérüléseket is szenvedett.
 Zsíros Lajos ezredes, a beteg kezelőorvosa kérdésre válaszolva elmondta, hogy Kolozsvári György durva roncsolásokat, durva agytörzsi sérüléseket szenvedett, amelyek következtében komoly szervi károsodások alakultak ki nála. Az ezredes prognózist nem tudott mondani, de megerősítette, hogy jelenleg is fennáll a közvetlen életveszély.
Hende Csaba a támadás másik két sérültjéről beszélve kiemelte, hogy bár Dani Fruzsina orvos főhadnagyot repesztalálat érte, és sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, ezek ellenére a helyszínen hozzálátott a többi sebesült ápolásához. A másik könnyebb sérült, egy szakaszvezető nevét viszont nem árulta el. A repeszek miatt szintén nyolc napon túl gyógyuló lapockasérülést szenvedett katona ugyanis nem hazautazott volna, hanem a biztosító csapat tagjaként tartott a konvojjal. Ő úgy döntött, nem tér haza, nem szakítja meg szolgálatát, hanem azt felépülése után folytatja Afganisztánban.
 Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök a szövetségesek együttműködését emelte ki. Mint mondta, a támadás után a magyar katonák rövid időn belül német és afgán segítséget kaptak. A sérült zászlóst német segítséggel szállították német katonai kórházba, majd egy német repülőgép hozta haza. Az altábornagy hangsúlyozta, hogy a szövetségesekkel kötött együttműködés nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is létezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!