Belföld

2010.03.02. 06:19

Adócsökkentés - mit ígérnek a pártok?

FMH - Ígéretekkel tele a padlás - mondhatnánk, így a választások előtt. S valóban, a pártok programjukban valamilyen módon szerepeltetik az adócsökkentést és a foglalkoztatás bővítését, ahogy azt Bajnai Gordon miniszterelnök javasolta.

MTI

A miniszterelnök a múlt hétfői beszédben azt javasolta a következő kormánynak és parlamentnek, lépjen meg adó- és járulékcsökkentést, és ezt elsősorban a munka terheinek csökkentése érdekében tegye. A kormányfő három nemzeti cél kitűzését is felvetetette: elsőnek az euró bevezetését Magyarországon, másodiknak a foglalkoztatás bővítését, a harmadiknak a gyors gazdasági növekedés beindítását jelölte meg.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke február 5-én - amikor leszögezte, hogy a következő kormánynak a nemzeti ügyek kormányának kell lennie - az első és legfontosabb nemzeti ügynek a gazdaság talpra állítása mellett a munkahelyteremtést, az egészségügyi rendszer megmentését, a közrend és a szociális biztonság helyreállítását nevezte.
A Fidesz eddigi nyilatkozatai alapján a munkahelyteremtéssel kapcsolatban a fő célkitűzése: tíz év alatt egymillió új, legális munkahely létrehozása; a pártelnök ezzel összefüggésben egy interjúban azt mondta, nem lepődne meg, ha ez tíz évnél hamarabb is sikerülne.
A munkahelyteremtés kapcsán a Fidesz-elnök beszélt arról is, hogy az állam által megrendelt munkák kifizetését - amely ma 90-120 nap körül van - meg kell próbálni lecsökkenteni 30 napra, később pedig 8 nap körüli határidőben kell maximálni.
A Fidesz nagyarányú adócsökkentésre készül, és úgy tűnik, letette a voksot a családi típusú adózás mellett. Orbán Viktor szerint nem lehet egykulcsos az adórendszer, több kategóriára van szükség. A tervezett adócsökkentés mértékét firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: "nagyon, amennyire csak lehet". 
Az MSZP nyilatkozatai szerint tartja magát a kormányfő instrukcióhoz, miszerint a magyar gazdaság 2011 után 4 százalék körüli mértékben bővülhet, és ez alatt 2.000 milliárd forintnyi többletforrást kínál a közös tervekhez; ennek az összegnek egy szeletét a jövőre, vagyis a versenyképesség javítására és a növekedés fenntartására fordítsák; lépjenek meg adó- és járulékcsökkentést.
Az MSZP tovább mérsékelné a munkavállalókat terhelő elvonásokat: négy év alatt összesen 4 százalékkal csökkenne a munkavállalók járulékterhe; évi 15 millió forint feletti jövedelem esetében 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetését javasolja. 
Nemzeti feladatként támogatnák a hazai kis- és középesvállalkozásokat a munkahelyteremtés érdekében, 2012-ig legalább további 25 százalékkal csökkentenék a hazai szabályozásból adódó vállalkozói adminisztratív terheket. 
 A szocialisták kulcskérdésnek tartják a szakképzés megújítását, az oktatás és a munkaerőpiac jobb összhangját a foglalkoztatottság bővítésében. Folytatnák a munkahelyteremtő és -megőrző programokat, például az Út a munkába programot; elindítanák a Munkaerőpiaci Mobilitást Segítő Alapot, amelynek forrását a Munkaerőpiaci Alapból biztosítják. A programból azok a munkavállalók kapnának támogatást, vagy azok után lenne igényelhető a támogatás, akik a lakóhelyüktől több mint 60 kilométerre tudnak munkát vállalni.
Az MDF programjának, gazdaságpolitikájának leghangsúlyosabb eleme a munkahelyteremtés és az oktatás, ezért a párt kisebb, olcsó, tisztakezű államot hozna létre, amely ahelyett, hogy akadályozná, elősegíti a vállalkozók sikeres működését. Az MDF leszorítaná az újraelosztás, az államadósság mértékét, csökkentené a közkiadásokat.
"A foglalkoztatás nemzetközi összehasonlításban kirívóan alacsony szintje a magyar gazdaság Achilles-sarka" - rögzíti a program, amely szerint cél a hazai foglalkoztatási ráta legalább 10 százalékos emelése; a párt egy évtized leforgása alatt érné el, hogy a munkaképes korosztályok legalább kétharmada szervezett, bejelentett munkából nyilvánosan elismert, adó alá vonható jövedelmet szerezhessen. A párt létrehozná a Munkaügyi és Oktatási Minisztériumot (MOM) és megreformálná az oktatás minden szintjét. 
Közteherviselési és adóreformot is végrehajtana az MDF: ha kiszélesíthető az adófizetők és közteherviselők köre, utána csökkenthető az egyéni adóteher. A párt eltörölné a minimálbér adómentességét, a minimálbért felemelné nagyjából ugyanekkora összeggel és "jelképes" 10 százalékos kulccsal megadóztatná. Az MDF a személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa helyett stabilan alacsony adóéket tart kívánatosnak; az áfá-t idővel 20 százalékra csökkentené, annak kedvezményes kulcsát pedig 10 százalékra emelné.    
A Jobbik programjában az erős magyar gazdaságot jelöli meg célként. A program sarokpontjai: erős állam, az újraelosztás szerkezeti átalakítása; az államadósság terheinek csökkentése; hazai vállalkozások támogatása, munkahelyteremtés; helyi gazdaságok erősítése; "Válaszd a hazait!" mozgalom elindítása; új adózási és járulékfizetési irányelvek.    
A Jobbik azt ígéri: jelentős mértékben csökkenti a munkát sújtó adóterheket és járulékokat; a járulékcsökkentést követően az adózók körét szélesítik, egyúttal az adóelkerülést szigorúan szankcionálná. 
A párt ígéretei között szerepel: a munkabéreket terhelő elvonások típusának és mértékének jelentős csökkentésével a vállalkozói szektor bővítését és a gazdaság kifehérítését is el akarják érni.

Ezek is érdekelhetik