Belföld

2010.01.30. 11:44

Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény kapta az idei Jogtipró-díjat

Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény kapta az idei Jogtipró-díjat, a Szabadság-díjat pedig egyhangúlag - posztumusz - Újvárossy Ernőnek ítélte oda a Szabadság kör szombaton a fővárosban.

MTI

Szájer József (Fidesz) európai parlamenti képviselő elmondta, hogy Újvárossy Ernő az életét adta a szabadságért.

A temesvári presbitert a Securitate megpróbálta rávenni, hogy a szabálytalanul végezze el a templom felújítását, s így a közvélemény előtt be lehessen feketíteni Tőkés Lászlót. Ő nem volt hajlandó erre, s mindent szabályosan végzett. A Securitate ezt követően Temesvár mellett megölte.

A Jogtipró-díjra idén három jelölt volt: Robert Fico és a szlovák államnyelvtörvény, a BKV és vezetői, valamint a Heves megyei közgyűlés és a Hospinvest. Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény a beérkezett 3502 szavazatból 1625 vokssal lett az első a szavazáson.

Az indoklás szerint a közintézményekben a magyar nyelv használatát több ezer euróval büntetni rendelő törvény szövege nem csupán az európai szabadságjogi normákkal, egyezményekkel ellentétes, de a szlovák-magyar alapszerződést rendelkezéseit is sérti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!