Aba

2017.03.01. 20:01

Titokzatos légköri jelenség Abán

Aba – Február 20-án, 19 és 20 óra között készült a kép, amely egy különös légköri jelenséget ábrázol.

Szanyi-Nagy Judit

A fotó készítője, az eredetileg kislángi, de most Abán élő ifj. Cseh Zoltán – ahogy ő nevezi magát – lelkes amatőrként kémleli és fotózza az eget, az ott észlelhető jelenségekkel együtt. – Mindig ki szoktam ülni fotózni a határhoz. Igazából a fényképezőgép jobban érzékeli ezeket a jelenségeket, mint én, szabad szemmel – mondja.

A fényszennyezés ott látszik igazán, ahol kevesebb az olyan fényforrás, mint az utcai lámpa
Fotó: Ifj. Cseh Zoltán

Bár többen zöld légkörfényre gyanakodtak, a szakértő szerint, a kép alapján ez az égi tünemény csupán a légszennyezettségnek köszönhető: – Ez leginkább pára vagy füst lehet, amit itt, a fotón, valami más fényforrás is kiegészít jobbról érkezve. Az itt látható, zöld légkörfényhez hasonló jelenség valójában inkább csak a fényszennyezettségtől jöhetett létre – a városi körülmények a zavaró fények miatt nem teszik lehetővé, hogy a légkörfény látszódhasson – mondja Farkas Alexandra, az ELTE Környezetoptika Laboratórium munkatársa.

A légkörfénylés leggyakrabban vörös vagy zöld színben, állandóan körülveszi Földünket – jó esetben sávjai a felszínről is megfigyelhetők. A zöld színt a fényképezőgép beállításai is erősíthetik – bár az efféle jelenségekre általában igaz, hogy szabad szemmel kevésbé láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!