Zene

2015.08.15. 04:51

Már érezni a siker ízét a levegőben: a Halott Pénz két Fonogram-díjat is elnyert az idén

A Fezen Fesztiválon adott, igazán nagyon jól sikerült, remek hangulatú koncertjük után faggattuk a Halott Pénz zenekar frontemberét, Marsalkó Dávidot szövegekről, dalokról.

Sebestyén Lilla

A Halott Pénz alapvetően Marsalkó Dávid művésznevét takarja, de ahogy az egyszemélyes zenei hadjárat avantgárd hip-hop együttessé bővült, minden megváltozott, kivéve a név.

Mostanra a hét tagot számláló zenekar komoly országos ismertségre tett szert és hatalmas rajongótáborral is rendelkezik. A csapat a Fezen közönségét is megörvendeztette júliusban. A koncert után beszélgettünk a frontemberrel.

- Először vettetek részt a Fehérvári Zenei Napokon. Hogy éreztétek magatokat?

- Szuper volt! A közönség, a buli, és az is, hogy barátok léptek fel előttünk és lépnek a pódiumra utánunk is. Így a színfalak mögött is megvan, megvolt az alapvető fesztivál életérzés.

- A Wellhelloval és a Punnany Massiff Felcser Mátéjával is dolgoztatok együtt korábban. Ezek szerint azóta is jó a kapcsolat velük.

- Igen, a Wellhelloval egy fesztiválhimnusz erejéig jöttünk össze míg, a Punnany egyik oszlopos tagjával, Rendbenmannal egy közös számot is írtunk anno, ami Rendes Pénz alatt futott. Ezzel a projekttel egyébként továbbra sem állunk le, ha minden igaz, jön majd ősszel az új dalunk.

- Apropó Rendbenman... Úgy tudom, öt percre nőttetek fel egymástól.

- Igen. Azt nem mondom, hogy egy utcával arrébb, de majdnem. Egyébként Pécs zeneileg amúgy is egy nagyon inspiráló környezet, úgy tűnik, mindkettőnket megfertőzött (nevet).

- Az utóbbi egy évetek nagyon jól sikerült. Mesélnél erről?

- Ami azt illeti, a Halott Pénz maga 2004-ben született meg, és talán az utóbbi két-három év volt az, amikor érezni lehetett, lassan beérik a munkánk gyümölcse. Idén például két Fonogram díjat is magunkénak tudhattunk. A közönség a Valami van a levegőben című számunkat az év dalának választotta, ami külön öröm, mert elsősorban a hallgatóságnak szeretnénk megfelelni. A másik egy szakmaibb elismerés. Úgy érzem, hogy ezzel a kettővel pont jók vagyunk.

- Milyen terveitek vannak?

- Lassan készül az új lemezünk. Most a szövegírásnál tartok, ha megvannak, akkor döntjük el közösen, melyik az, ami a kukába megy, és melyiken dolgozunk tovább. Ez egy nagyon izgalmas időszak, ilyenkor még mi sem tudjuk pontosan, milyen lesz a következő lemez, csak tippjeink vannak. Az viszont egész biztos, hogy ősszel lesz egy új számunk, amihez egy videoklip is készül.

Elképesztően sokan buliztak a Halott Pénz koncertjére, egy közös éneklésre is sor került a Feneked a gyengém című szám alatt

- Ha már rátértünk a dalaitokra: egészen különös benne a rap, nem igazán lehet semmihez hasonlítani...

- Én nem is igazán tartom rappnek. Azt szoktam mondani, mivel nem tudok énekelni, beszélek. De egyébként a beszéd a számainknak csak egészen apró összetevője, nem úgy, mint a rapp számokban. Nálunk hangsúlyosak a hangszerek, az instrumentál. Persze, a szöveg maga is nagyon fontos.

- Ha már a szövegnél tartunk. Tudatosan írod a számokat?

- Nem, sőt, irány sincs igazán. Illetve, ez így nem igaz, az irány legtöbbször én magam vagyok. Az, hogy milyen tapasztalatokat szerzek, milyen érzéseket élek át. Ezekből alakulnak a dalok.

- Ezekhez Járai Márk is sokat tesz hozzá a hangjával. hogyan sodort össze titeket az élet?

- Látásból, hallomásból ismertük egymást, meg párszor találkoztunk is. Aztán, miután visszaköltöztem Pécsre, érett meg bennem a gondolat, hogy kell egy állandó énekes a számaimhoz. Márk pedig szinte rögtön belement. Nem is gondoltunk, hogy elérünk együtt idáig.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!