„Túl van spilázva”

2020.02.28. 07:00

Vélemény az iszkai bányabonyodalomról: „Semmi másról nem szól a történet, csak a pénzről”

Tudják, van az a dolomitbánya Iszkaszentgyörgy közigazgatási határain belül, közel ahhoz a hegyhez, szőlőhegyhez, amelyen Csór és Iszkaszentgyörgy osztozik, a nyugati rész mint Csór-­Iszka, a keleti oldal mint Kisiszka ismeretes. Szép hely, vidéki miliő, miközben könnyű gázfröccs onnan Székesfehérvár.

Majer Tamás

A bányamunka zaja, pora, a robbantások ereje mind olyasmi, amit szóvá tettek a tiltakozók

Fotó: FMH-ARCHÍV

Kovacsics Balázsnál és párjánál, Mayánál jártunk csütörtökön, Csór-Iszka egyik dűlőjén élnek. Kovacsics Balázs a napokban kereste föl szerkesztőségünket online utakon: a bányabonyodalom kapcsán kívánta elmondani véleményét. Szerinte „túl van spilázva” a bányatéma.

Emlékeztetőül: tavaly la­kos­sági fórum, tüntetés, egyez­te­tés, vita is volt a bányatevékenység fokozása miatt a hegyen élők egy csoportja és a cég között. A munka zaja, pora, a robbantások ereje mind olyasmi, amit szóvá tettek a tiltakozók.

Balázs négy éve él a hegyen. Életvitelszerűn. Most párjával együtt árulják a házukat, de mint hangsúlyozták, nem a bányatevékenység miatt.

– Amikor idejöttünk megvenni a házat – emlékezett vissza Balázs –, eltöltöttünk itt egy negyedórát, húsz percet, nem zavart minket a bánya – mondta. – Nem is hallottuk – tette hozzá Maya.

A bányamunka zaja, pora, a robbantások ereje mind olyasmi, amit szóvá tettek a tiltakozók
Fotó: FMH-ARCHÍV

– Tavaly, amikor egy időben áttért a bánya a 24 órás kitermelésre, akkor reggel hat órakor a házból kilépve lehetett hallani háttérzajokat, de ez már teljesen megszűnt – toldotta meg Balázs. – Mi jobban halljuk a 8-as főutat – nincsenek hangszigetelő falak –, mint magát a bányát – emelte ki Maya. – Az elmúlt időszakban elég sokat voltam napközben itthon, én a robbantásokat sem hallottam – folytatta.

– Amióta megvolt a lakossági fórum, azóta a bánya csak hat órától délutánig dolgozik, szóval abszolút nem zavarók – fűzte hozzá Balázs. – A két település lakossága összesen nincs négyezer fő – folytatta. – A hegyen ennek maximum 10 százaléka él, vagy még annyi sem. Akiket tényleg érint a bányaprobléma, az maximum 40 ember. Innen, ahol mi lakunk, messze van a bánya, de szerintem az egész Csór-Iszka szőlőhegyi rész messze esik a bányától. Akik a hegy tetején laknak, ők közelebb vannak, de őket is egy erdő választja el, az is visszafogja a hangot – ecsetelte a fiatalember.

Balázs is tud arról, amiről két hete mi is írtunk, hogy egy kis idő óta a bánya már nem jelzi előre Csórnak a robbantások idejét. Ő a bányától ezzel kapcsolatban azt tudta meg, hogy amióta ez így van, megszűntek a robbantások miatti feljelentések.

Amikor egy időben áttért a bánya a 24 órás kitermelésre, akkor reggel hat órakor a házból kilépve lehetett hallani háttérzajokat, de ez már teljesen megszűnt – mondta Kovacsics Balázs
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

– Túl van spilázva… Előre megmondták, hogy 10 óra 40 perckor robbantás lesz – mondott egy példát Balázs –, 10 óra 41 perckor már ment a telefon, hogy hangos volt… Van tíz ember, aki pénzt akar ebből az egészből, létrehozni egy egyesületet: akkor már adományt tudnak fogadni, számlát tudnak adni. Semmi másról nem szól a történet, csak a pénzről – fejtette ki véleményét Balázs. – Legalábbis mi így gondoljuk – fűzte hozzá Maya.

– Ez az egész hegy külterületi gazdaság, zártkert, itt régen is szőlők voltak, benne van a pakliban, hogy holnap jön egy traktor és fölszántja a kertet mellettünk, vagy éppen láncfűrésszel fát vágnak – magyarázta Balázs. – Ha valaki azt hiszi, ez a fehérvári Öreghegy, szerintem téved – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!