Generációváltás, új darabok

2018.01.06. 11:30

A Prospero, a Péntek 3, a Szabad Színház értékelt évet, beszélt a tervekről Fehérváron

A város, a megye életében fontos szerepet töltenek be a független színjátszó csoportok is. Ezúttal három fehérvári társulat vezetőjét kérdeztük az elmúlt évükről, idei terveikről.

Bokros Judit

ulu Györkös József Cselédek

A Szabad Színház színjátszói számos nyilvános fehérvári program szereplői, emellett saját darabokat is színpadra visznek. Nagy Judit, a négy generációt felvonultató társulat vezetője elmondta: ahogyan azt korábban meghirdették, náluk az elmúlt időszak a fiatal korosztály előretöréséről, a generációváltásról szólt. Ez megmutatkozik egyrészt abban, hogy tagjaik közül többen is gyermeket vártak, illetve várnak, másrészt pedig a 2017-es évben nagyon megerősödött a Prikulicsok elnevezésű gyermek csoportjuk. Az ifjak csupán az adventben tizenkétszer léptek föl, de bevonták őket a középkori piactér megjelenítésébe, a farsangi hagyományok felidézésébe is. A fiatalok nagyon élvezik a történelmi interpretációs játékokat, nyáron például szívesen vettek részt a Pannon eredetmondák feldolgozásában – mondta Nagy Judit, aki a felnőtt társulatról is beszélt.

Tavaly sikeres volt a Római karnevál című előadásuk, de örülnek annak, hogy a gyermekeknek szóló darabokat is szerette a közönség az Igézőben. A Szabad Színház 2018-ban fontos évfordulót ünnepel: 60 évesek lesznek. A jubileumra is készülnek tehát, és már próbálnak amolyan társadalmi karikatúra jellegű darabokat is.

A Prospero Színkör Cselédek című darabja szakmai sikert is elkönyvelhetett Fotó: Györkös József

A Szabadművelődés Házában működő Prospero Színkörtől tavaly két darabot, a Cselédeket és a Nóti kabarét láthatta a közönség. Mindkettőt a csoport vezetője, Micskó Zoltán rendezte, akitől megtudtuk: e két előadást is játsszák még, de már tervezik az újakat. A 2017-es év nyugalmasabb volt számukra, s szép eredményként könyvelhettek el egy ezüst minősítést a Cselédek kapcsán a vasvári színjátszó fesztiválon. Idén két újdonsággal készülnek: február végén várható egy saját ötletekre épülő darab egyik tagjuk, Tóth Tímea rendezésében Idegenek címmel, valamint Shakespeare A vihar című komédiáját is színre viszik Micskó Zoltán irányításával (nevük egyébként e műből származik).

A Szabad Színház Római karnevál című előadásában Törsök Márta a képen Fotó: Fehér Gábor

Az egy ideig EZIS Színházként működő Péntek 3 Tejátrum neve is bizonyára sokaknak ismerős. Vezetőjük, Bartyik Gábor még az alapító Tóth Lászlótól sajátította el a színjátszás alapjait. Gábor elmondta: évente általában egy darabot visznek színre, ezt az utóbbi időben a fehérvári, országos Paál István amatőr színjátszó találkozón mutatják be először. Tavaly ez a Macskalápon című előadás volt. Idén a Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület szervezésében ismét szeretnék megrendezni a találkozót, ez lesz az egyik fő feladatuk. A másik pedig egy új darab színre vitele, amelyet még keresnek. Egyelőre vígjátékban gondolkodnak, ám ha nem találnak megfelelőt, maradnak a drámánál – tudtuk meg.

SHAKESPEARE A DIÁKSZÍNPADTÓL

A fehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban működő Fejér Holló Diákszínpad William Shakespeare klasszikusát, a Szentivánéji álom című vígjátékot mutatja be. Az ismert mű Nádasdy Ádám fordításában kerül színpadra, a rendező az intézmény pedagógusa, Ferenczy Noémi. A darab szlogenje: „A görbe tükörbe tessék bátran belenézni! Vigyázz, kész, holdkór! – Mi vezet ahhoz, hogy az ember nevetséges áldozatává válik vágyainak, hogy sóvárog, hogy bármi áron meg akar valamit kaparintani?”

A főbb szerepekben Rosner Gyula, Cseri Enikő Bella, Tóth András Bence, Darkó Dániel Zsombor, Marth Fruzsina, Bakó Fanni, Kroncz Virág Zsófia, Strasszer Domokos, Borbély Noémi és Varga Eszter láthatók. A bemutató január 6-án, szombaton 15 órakor lesz az iskolában, ám erre az előadásra már nincs jegy. A további előadásokat január 11-én, 16 órakor, majd 18-án, 18 órakor szervezik. A belépéshez ingyenes regisztrációs jegy szükséges, adományokat szívesen fogadnak. – tudtuk meg az ÖKK-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!