Velence

2015.08.09. 16:31

Még együtt volt a tábor - Az Express üdülőhely tündöklése és expressz elmúlása

Velence - Az orvosi rendelővel, a labdarúgó pályával majdnem szemben működött valamikor az extra Express Ifjúsági és Üdülőtábor. Hajdan vár állott, most kőhalom sincs a helyén.

Silye Sándor

A vasútállomás felől, a Fehér Házzal szemben jobbra kellett felkanyarodni, és nemsokára látni lehetett az ifjúság hajdanán igényes, és szép táborát. A kerítésen belül sátrak erdeje, jobbra négy ágyas motelszobák adtak helyet a fiataloknak a pihenésre. A létesítményt a '70-es évek közepén építették. Már akkor is mertek nagyot álmodni, az országban öt kiemelt üdülőközpontot terveztek, ebből egy az ifjúságé, éppen Velencén. A motelsor után a tóparton a feltöltött területen alakították ki az Ifi Étterem nevű szolgáltató bázist, benne az Express Utazási Iroda kirendeltségével, 3000 adagos konyhával. A kikötő rekonstrukciója után a vízpart másik felén létrejött az ifjúsági strand az öltöző- és szórakoztató központ.

- Régen, 1979-ben lettem az Express tábor vezetője, egészen 1989-ig - emlékezett a múltra Kupi László. - Arató Andrást, a kor neves diszkósát hívtuk meg a szórakoztató központba, annyira megtetszett neki, hogy minden nyarat itt töltött utána. Rengeteg esemény volt itt hajdan, a táborban vetélkedők, a kor neves emberei Déry János, Sebők Miklós, Kőbányai János előadásai, vetélkedői szórakoztatták az ifjakat. Amikor a Fehér Házat is megkaptuk, színpadot építettünk a partra, és az akkori híres zenekarok felváltva koncerteztek itt a V Moto Rocktól az Omegáig.

Jelen sorok írója emlékszik az esetre: Demjén Rózsi és a V Moto Rock volt a vendég. A koncertre készülve Rózsi orosz hangot hallott, és már pakoltak is, mert nem volt hajlandó nekik játszani Pedig hol volt még a rendszerváltás! Aztán 1990 után az Express Ifjúsági Utazási Iroda is leszálló ágba került, beolvadt az Állami Ifjúsági Bizottságba, majd a feledés homályába merült mindkettő. Kupi László után Zolnai Zoltán Express alkalmazottként még tette a dolgát itt, aztán annyi. Illetve Hajdú István kibérelte e helyet, de erről majd lentebb.

Kupi László 1979-től 1989-ig volt az Express tábor vezetője. Vár állott, most kőhalom az Ifi étterem Fotó: Molnár Artúr

- A szívem vérzett, amikor láttam a romlás virágait, hiszen rengeteget dolgoztunk azért, hogy tényleg nívós üdülő és szórakoztató központ legyen itt. Minden héten 20, 30 emberrel több jött nyaralni, mint amennyi helyünk volt, ágyakat cipeltünk, osztottunk, szoroztunk, és minden rendben ment. Szép időszak volt. Az Arató diszkóval szemben működött a Csillagfény diszkó, egymást igyekeztek felülmúlni. Nagy bulik voltak!

Megszűnt a KISZ, nem kellett a tábor sem. Az önkormányzaté lett egy forintért mindenestől a terület, de kiadták bérbe, és lassan megszűnt minden. Hajdú István a '90-es évek elején volt bérlő. Németországban 50 fős céget működtetett, marasztalták, de röghöz kötött velenceinek mondja magát, hazajött hát.

- Öt évig volt az enyém a tábor, fiatalként korábban odajártam csajozni. Amikor átvettem a tábort, az első években minden jó volt. Igaz, vagyonokat költöttem arra, hogy rendben legyen az egész. Kidobtuk a régi hidat, új, csodás szigetet hoztuk létre, a német brigádom egy része rendbe rakta a motel szobákat, kipucolta a patakot, az ország valamennyi általános- és középiskolájának levelet küldtem, telt házunk volt. Hosszú távra terveztem, ezért költöttem rá nagy összeget. De emelkedő energia árak miatt korszerűtlen volt a fűtés, a vízrendszer, az elektromos ellátás , az egész kezelhetetlenné vált. Milliókat költöttem rá ami akkor nagy összegnek számított , és ennek a többszöröse kellett volna a folytatáshoz. Megoldhatatlannak látszott a fenntartás. Egy csőtörésünk például 2,5 millióba került A fiatalok nagyon szerették, rendeztünk Fradi motoros tábortól kezdve koncerteket, de az öt év leteltével megköszöntem a lehetőséget, és befejeztem. Velencei emberként egyszer csak azt láttam, hogy minden eltűnt innen. Nem tudom mi történt, sajnáltam az egészet, mert jó helyen volt ez a nagyszerű üdülő központ.

Tény: egy ideig még hajléktalanok laktak ott, a motel szobákat, a fürdő blokkokat lepusztították, majd ledózerolták az egészet. Nem tudni most kinek a tulajdonában van nem az önkormányzaté a gazzal benőtt terület. Állítólag egy banké, de konkrétumot senki nem tud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!