Sportvilág

2014.07.09. 13:00

Foci vb 2014 - Torghelle bízott a németekben

A Videoton korábbi csatára, Torghelle Sándor nem lepődött meg a Nationalelf remek játékán. A kiváló csatár négy éven át szerepelt a Bundesligában, jól ismeri Joachim Löw együttesét.

Bobory Balázs

Torghelle nem titkolja, szurkol a németeknek.

- A magyar válogatottal kétszer léptem pályára ellenük, 2004 júniusában, Kaiserslauternben a góljaimmal 2-0-ra nyertünk. Hat évvel később, 2010 tavaszán ismét találkoztunk, a Puskás-stadionban, akkor nem termett nekünk babér, 3-0-ra győztek. A 2004-es csapatból emlékeim szerint Schweinsteiger, Podolski, Lahm és Klose maradt mára, a négy évvel ezelőttiből többen, akkor már játszott Özil és Mertesacker is. Hiheteltenül erős a német válogatott, a vb előtt mondtam is, hogy feltétlenül a döntőbe várom őket, de azt nem gondoltam, hogy leigázzák a brazilokat. A pálya minden négyzetcentiméterén hatalmas fölényben voltak, fél óra alatt ötöt rúgtak a házigazdának, megalázták őket. A lefújás után rendkívül sportszerűen viselkedtek, szinte szégyellték magukat, hogy így kiütötték a vendéglátókat.

Torghelle Sándor (Fotó: A szerző)

Torghelle szerinte a németek sikere annak köszönhető, hogy a futballjukban rend van, de igaz ez az országban mindenre. A Bundesligában is rendet és fegyelmet tapasztalt. Mindenki tudja a dolgát. A klubokat hihetetlen profizmussal építik fel, minden részletre figyelnek. A sérült játékosokkal úgy törődnek, mint az egészségesekkel, az egyesületeknél minden területen felkészült szakemberek dolgoznak. Nem véletlen, hogy elképesztő a hangulat, nem csak az első ligában, az általam jobban ismert második vonalban is telt házasak a meccsek, Düsseldorfban nem ritkán 50 ezer néző előtt léptünk pályára. Futballoztam az angol és a görög élvonalban is, a Panathinaikossal szerepeltem a BL-ben is, de olyan szervezettséggel sehol nem találkoztam, mint a németeknél.

A csatár szerint Lahm és társainak ereje a rendkívüli csapategység mellett a kimagasló egyéni képességekben is rejlik. A kapus, Neuer a világ legjobbja, ráadásul nagyon magabiztos Mertesacker, Hummels, középen pedig Schweinsteiger. Schürrle csereként beállva csodákra képes, Klose 36 évesen is fantasztikus. A gárda nagyon egységes, könnyedén elbírja, hogy Özil ezúttal gyengébben teljesít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!