Sportvilág

2012.06.09. 16:52

Öttusa junior Eb - Kovács Sarolta Európa-bajnok!

Székesfehérvár - Szombaton a junior Európa-bajnokság döntőjébe jutott 36 versenyző kezdte meg hosszú napját az érmekért, helyezésekért vívott tusakodó során. A magyar női csapat végül az ötödik lett, Kovács Sarolta pedig ismét bajnoki címet szerzett.

Silye Sándor

A mezőny egyik esélyese az Alba Volán SC öttusa szakosztályának kiválósága, a már felnőttek között vb és Eb-érmek sokaságával rendelkező Kovács Sarolta volt. Saci mellett klubtársa, a még ifjúsági korú Hada Noémi, és a másik fehérvári öttusa egylet, az Alba Öttusa SE szintén ifi korosztályba tartozó sakk Európa-bajnoki arannyal büszkélkedő Szabó Noémi - akinek van már a több tusát magába foglaló sportágban is Eb-aranya... - alkotta a háromfős válogatottat. Saci azt mondta a selejtező után, ha a fináléban is 900 pont körül teljesítene, az megkönnyítené a dolgát. Megkönnyítette... A kardok csattogtatásának befejezése után 976 pont állt a neve mellett, ami kiemelkedő teljesítmény. A többi magyar közül az egyéni induló fővárosi Réti Anna 760, Hada Noémi 736, Szabó Noémi 688 pontot szorgoskodott össze. 



Sejtettük, reméltük, hogy a vívás 4. helye után a második tusát, az úszást követően Kovács az élre kerül, hiszen a világ legjobb öttusa úszói közé tartozik. Nem csupán korosztályában, de a nagyok között is. Nem kellett csalódni, Saci 6 másodpercet vert rá a másodikra. E teljesítményt még a jelen lévő úszó olimpiai bajnok, a sportért felelős államtitkárság vezetője, Czene Attila is megsüvegelte. Amúgy éppen a politikus indította Saci futamát...
Kovács 80 pont előnyre tett szert összetettben a második angol French előtt. Szabó Némi az uszodában 14. (összetettben a 25.) volt. Hada Noémi a 27. úszó időt mondhatta magáénak (összetettben 29.), Réti Anna a 33. (összetett 32.) helyet érte el. Csapatban a magyarok ekkor a negyedikek voltak, az olaszok vezettek. 

A lovardában - különösen a mezőny hátsó felében lévők - jónéhány kitörést, akadályverést mutattak be, sőt, hárman le is pottyantak a lóról. Így például Szabó Noémi, aki már a sorsolásnál balszerencsés volt, mivel kikapta Popeye-t, azt a lovat, amelyikről tavaly leesett. Most is megtörtént vele a baj, amikor ráfordult a hetedik akadályra, már repült is. Réti Anna 1100, Hada  Noémi 1180 pontot teljesített. Kovács Saci hibátlan pályát ment, megnyerte a lovaglást, növelte előnyét az élen. A kombinált szám előtt 33 futó másodperc  volt az előnye, ami megnyugtató. A csapat továbbra is a 4. helyen állt, méretes hátrányban a bronzérmes helyen álló angolok mögött.

S végül, ahogy várható volt, a záró számban a magyarok élen álló versenyzője, Kovács Sarolta magabiztos versenyzéssel, előnyét (több mint fél perc) megőrizve az első helyen szakította át a célszalagot, és ezzel sorrendben a negyedik Európa-bajnoki aranyérmét szerezte meg! A még nagyon fiatal magyar lányoknak már nem ment annyira a záró számban, végül Hada Noémi a 25., Szabó Noémi a 33., míg Réti Anna a 34. helyen végzett. A csapat pedig 5. lett, győztek az oroszok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!