Anyák napi meglepetés a gólyafészekben

2024.05.05. 20:00

Egynapos kisgólyák a kamera előtt Seregélyesen (videó)

Fejér vármegyében általában Seregélyesen található a legtöbb gólya, a közelmúltban nem kevesebb, mint nyolc fészekben indult meg a tojásrakás. Hétvégén aztán bárki láthatta, ahogyan új lakói lettek a község nemrégiben bekamerázott fészkének.

Tihanyi Tamás

Április elején szerelték fel Seregélyesen a kamerát a gólyafészek mellé

Fotó: FMH-Archív

A Seregélyesi Baptista Általános Iskolában már hosszú évek óta tervezgették ezt, idén pedig végre helyére került a falu első „gólyakukkoló” kamerája. Az oktatási intézmény informatikai hálózatát gondozó Incze Csaba Árpád aktív segítségével, Fenyvesi László környezeti nevelő szakmai útmutatása mellett április 4-én felkerült a Fő utcai fészek mellé a kamera, amelynek segítségével az iskola honlapján azóta éjjel-nappal nyomon lehet követhetni – az immár négytagú – gólyacsalád életét. A terv az, hogy rövidesen egy újabb kamera lép működésbe, melyen keresztül a kékvércsék életét lehet majd megfigyelni.

– Nagyon örvendetes, hogy a kamera előtt megszületett az első két kisgólya, remélhetően mindegyik ki fog kelni a tojásból – mondta a FEOL-nak az örömteli esemény után Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője. Aki a seregélyesi iskola honlapján időről időre Madár-Toll elnevezéssel állandó rovattal jelentkezik, így tanítva a diákokat, tájékoztatva a felnőtteket. – A kisgólyák általában nem egy napon szoktak a világra jönni, de bizony, mint látjuk, előfordul, hogy egyszerre két kisgólya kel ki a tojásból, aztán követi egymást a többi fióka sorban, egymás után. Várhatóan a következő napokban újabbaknak örvendhetünk. Úgy gondolom, ha négy kisgólya kikel, az egy teljesen jó létszám lesz, ha pedig megérkezik erre a világra az ötödik is, az már mindenképpen különleges eseménynek számítana. Egyébként jelenleg Seregélyesen nyolc, Dinnyésen kettő, Elzamajorban egy gólyacsalád él, ez pedig összességben remek létszám erre a környékre vetítve, és mi madár- és természetszerető emberek bizakodva várjuk a további fejleményeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában