Sportvilág

2009.02.23. 03:28

A vb-remények

<b>FMH</b> - Olimpiai részvételben reménykedve utaztak ki, ám győzelem nélkül tértek haza a rigai olimpiai selejtezőről válogatott hokisaink. A csapatkapitány reméli, áprilisban jobban teljesítenek.

Fejér Megyei Hírlap

A papírforma a házigazdák diadalát ígérte, ám nemzeti együttesünk tagjait a szurkolók képesnek tartották a meglepetésre, a szapporói világbajnokságon végrehajtott bravúr megismétlésére.

Hokisaink a tavasszal legyőzték a sokkal esélyesebbnek tartott ukránokat, ezzel kvalifikálták magukat a világ legjobbjai közé. A közelmúltban zárult lettországi olimpiai selejtezőn elmaradt a bravúr, Pat Cortina együttese három vereséggel a 4. helyen zárt, esélye sem volt a vancouveri, ötkarikás részvételre. A csapatkapitány, Kangyal Balázs szerint reális eredmény született a lett fővárosban.

- Két hónapja, a budapesti első selejtezőn megelőzték a horvátokat, a szerbeket és a litvánokat, ám az akkori riválisok játékereje meg sem közelítette a rigai ellenfelek tudását. Ön hitt a 2010-es, ötkarikás részvételben?

- Miután tavaly tavasszal, Szapporóban véghez vittük a csodát, reméltem, hogy ezt meg tudjuk ismételni. Sajnos, nem sikerült. A lettek kimagaslottak a mezőnyből, kis túlzással szórakoztak a többi csapattal. Bennünket 7:3-ra vertek, az ukránokat 4:2-re, az olaszokat pedig 4:1-re. Egy mérkőzést élőben láttunk, a többit a televízióban, azt kell mondanom, a sorrend tükrözi a játékerőt. Mi a hazaiak ellen az első harmadban remekül tartottuk magunkat, de az 1:1-es eredmény nem fejezte ki hűen a látottakat. Mi egyszer lőttünk kapura, ők tizennyolcszor...

- A jégen érezte, hogy az ellenfelek sokkal jobbak?

- Igen. Ez máskor is megesett, de a végén mégis sikerült nyernünk. Például a svédek ellen, Budapesten, ám ezúttal elmaradt a bravúr. Nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot, nem pörögtünk úgy, ahogy korábban. Ebben a fáradtság is közrejátszott, csak egy közös edzésünk volt, ráadásul alig pihentünk a torna előtt, lévén éjjel háromkor indultunk, emiatt azon az éjszakán keveset pihentünk, másnap pedig jégre léptünk. Az utazás megpróbáltatásai még ott voltak a lábakban.

- Az olaszok és az ukránok papíron gyengébbek nálunk, egy osztállyal lejjebb szerepelnek. A taljánok magabiztosan vertek bennünket, az ukránok ellen lényegében mi buktuk el a győzelmet.

- Az olaszok akkor estek ki a legjobak közül, amikor feljutottunk, tehát mi léptünk a helyükre az A csoportban. Az ukránokat hatalmas küzdelemben győztünk le a Divízió 1-es vb-fináléban. Előbbiek hasonló játékerőt képviselnek, mint mi, ám Rigában frissebbek voltak nálunk. Mi támadtunk többet, ám a gólokat ők ütötték. Az utolsó mérkőzésen, Ukrajna ellen játszottunk a legjobban, végig vezettünk, 2:0-ra, majd 3:2-re, a vége előtt egy szerencsétlen kiállításnak köszönhetően egalizáltak, majd büntetőkkel legyőztek bennünket. Ellenük nyújtottuk a maximumot, ami nem volt elegendő a sikerhez. Nem voltunk elég fittek, nem játszottunk annyira összeszedetten, mint Szapporóban.

- Az áprilisi svájci vb-n még erősebb gárdákkal - Szlovákia, Kanada, Fehér-oroszország - találkozunk a csoportban, s vélhetően a folytatásban is pokolian kemény mérkőzések várnak ránk. Ne is bízzunk a benn-maradásban?

- Nem szabad feladnunk, ez a csapat nem ilyed meg senkitől sem, már többször bizonyítottuk, hogy lehet ránk számítani. Rigában A csoportos szinten korongozó gárdákkal találkoztunk, képet kaptunk arról, mi vár ránk Zürichben. Lehet, hogy a maximum is csak a tisztes helytálláshoz, az emelt fővel történő búcsúhoz lesz elegendő. A bennmaradás csoda lenne. De ismétlem, ilyet egyszer már végrehajtottunk, mégpedig a tavasszal Japánban, képesnek tartom a gárdát, hogy véghez vigyen hasonlót. A legfontosabb a jó kapusteljesítmény, a hálóőrünkön ezúttal semmi sem múlt, Szuper Levente stabilan állt a ketrec előtt.

- Ön szerint ki volt a mieink legjobbja Rigában?

- Önmagához képest a védő Svasznek Bence hozta a legtöbbet, míg a korábbi mérkőzéseken akadtak hibái, ezúttal magabiztosan rombolt és gólokat szerzett. Ladányi Balázs is jól játszott a tornán, valamint az utolsó, ukránok elleni derbin Ocskay Gábor és Palkovics Krisztián is remekül korongozott. Én a korábbiakhoz képest ezúttal - főleg az utolsó találkozón - kevesebb lehetőséget kaptam. Ekkor három hátvédpárral léptünk jégre, én voltam a hetedik, a szövetségi kapitány cserélgetett a meccseken. Ha valaki pihent, én ugrottam be a helyére, előzőleg Jobb Dáviddal párban töltöttem a legtöbb időt a játéktéren.

- Említette, a selejtező előtt csak egy közös edzésük volt. A svájci vb előtt lesz idejük összecsiszolódni?

- Igen, négy hét jut a felkészülésre, annak elégnek kell lennie. Rigában mintegy száz magyar szurkoló volt jelen, a honfitársak remek hangulatot teremtettek. Felnéztem a lelátóra, és láttam Budapest Stars-, Fradi-, Újpest- és Alba Volán-mezbe öltözött drukkert. Nagyon bízom abban, hogy Zürichben is sokan, akár több ezren biztatnak bennünket. Nagyon sokat jelentene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!