Sportvilág

2009.01.07. 03:29

Biros a kontinens legjobb vízilabdázója

Az olimpiát megelőző Európa-bajnokságon csak a bronz jutott a mieinknek, ellenben Pekingben nem hibázott, a dobogó legfelső fokára állhatott <em>Kemény Dénes</em> legénysége. A két idei világversenyben egy dolog volt közös: a legértékesebb vízilabdázóját úgy hívták, <em>Biros Péter</em>. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy az egriek világklasszisa Európa legjobbja lett.

Horog László

Az ősz végén kezdte az edzéseket, ugyanis az ötkarikás játékok után mellkasi műtétet hajtottak végre rajta, a szíve mellett cisztát találtak, amit el kellett távolítani. Mindössze a szövetségi kapitány, Kemény Dénes és legjobb barátja, Szécsi Zoltán tudott az elváltozásról. Az ötkarikás játékokon Biros Péter remekelt, kulcsfontosságú gólokat szerzett. 


Nem tartja magát legendának

- Az Eb legjobbjának választották, s remekelt Pekingben is. Ezek után számított arra, hogy a földrész legkiválóbbjának választják?

- Nem foglalkoztam ezzel, az idei évben egyetlen dolog volt igazán fontos, mégpedig az ötkarikás aranyérem. Két éve alapították a díjat, tavaly a horvát Boskovics kapta, idén engem találtak a legjobbnak. Ez hab a tortán.

- Társaival a legendák közé emelkedett, hat háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót ismer a világ: Kisst, Molnárt, Szécsit, Benedeket, Kásást és Birost.

- Én nem tartom magam legendának, anno a vadnyugaton akadtak ilyenek. Én a társaimmal kimagasló vízilabdázónak számítok, sikeres sportolónak. Elég sokat elértem, de ez nem jelenti, hogy ne lennének céljaim. Egerben ismert vagyok, gyakran megállítanak pár percre, gratulálnak, érdeklődnek. Sok embernek szereztünk örömöt a győzelmeinkkel. Ami biztos, ha befejezem a pályafutásomat, pár év múlva, Hevesben fogok letelepedni, nemrég építkeztünk. Én miskolci vagyok, a nejem, Jutka Eger mellett, Kerecsenden született. A nagyobbik fiam, Samu négy-éves, a kicsi, Vince kétesztendős most januárban. Két kisgyerekkel vidéken nagyságrendekkel könnyebb az élet, mint a fővárosban. Miskolcon kezdtem pólózni, onnan kerültem Újpestre, majd a Rijeka, a Becsej és a Domino-Honvéd érintésével visszatértem. Szerintem nem is igazolok máshova, nagyon jól érzem itt magam. Ha abbahagyom, öt-hat év múlva, gyerekekkel szeretnék foglalkozni, 10-15 éves gyerekekkel, felnőttekkel nem igazán.

- Anno kézilabdázott is Veszprémben, mi döntött a póló mellett?

- Miskolcon vízilabdáztam és kézilabdáztam, majd egy évet ifistaként a királynék városában töltöttem kézisként, aztán Egerbe kerültem, ahol csak a pólóval foglalkoztam. Nem küldtek el Veszprémből, én döntöttem úgy, inkább a medencénél maradok. Kézisként egy lettem volna a sok közül, a csapattársaim évekkel korábban kezdtek, jóval előrébb jártak, mint én. Talán utol tudtam volna érni őket, de nemzetközi szintű játékos nem lettem volna. Az élet később engem igazolt, jól választottam. A régi társaim közül Fazekas Nándival, ha nem is gyakran, de szoktam dumálni, Athénban gyakran beszélgettünk, Pekingbe sajnos a kézisek nem jutottak ki. Többször elterveztem, hogy ellátogatok az MKB Veszprém meccsére, de általában akkor játszanak, amikor mi. Még hároméves szerződésem van Egerben, amit biztosan kitöltök, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy tovább hosszabbítok. Ha a nyáron a világversenyek helyett tudok pihenni, évekkel ki tudom tolni a búcsút a sportágtól.

- Ezzel arra gondol, hogy lemondja a válogatottságot?

- Nem tudom, sok függ attól, ki lesz a kapitány, Kemény vállalja-e a folytatást vagy sem. Bárki is lesz a szakmai munka felelőse, mindenképpen le kell ülnöm vele beszélni a folytatásról.

- Ön vélhetően örülne, ha a sikerkapitány maradna.

- Nem tudom, mi járhat Dénes fejében. Kétségkívül lennének előnyei, ha folytatná a munkát, egyrészt rengeteg sikert értünk el közösen, amit jó lenne folytatni, másrészt megismertük a munkastílusát, habitusát, mondhatni baráti kapcsolatba kerültünk.

- Korábban említette, soha nem hajtott a gólkirályi címre, ellentétben a szerb tüzérrel, Sapiccsal, aki mindig a legtöbb találatot jegyezte, ám csapata rendre elbukott.

- A szerb csapatot jó ideje nem éreztem egységesnek, de az elmúlt négy évben elég sokat nyertek. Mégis gondoltam, kipukkad a lufi, ami be is következett Pekingben. Nekünk a legjobbkor, nekik pedig a legrosszabbkor. Athén és Peking között folyamatosan legyőztek bennünket, de nem volt jelentős a különbség, gyakran csak a hosszabbításban vertek bennünket. A három ötkarikás arany mellett mindössze egy Eb- és egy vb-aranyam van, jó lenne, ha lenne több, de nem vagyok telhetetlen. A három ötkarikás arany visz mindent.

- A kínai fővárosban az Egyesült Államokkal csatáztak a fináléban, magabiztos győzelmet arattak. Ön tartott az amerikaiaktól?

- Biztosra vettem a győzelmünket. Még akkor is, ha az USA magabiztosan nyert az elődöntőben. A szerbek sakkoztak, el akartak bennünket kerülni, ami össze is jött, de azzal nem számoltak, hogy simán kikapnak az elődöntőben a tengerentúliaktól. A döntő két negyeden át szoros volt, aztán ők elkezdtek hibázni, mi viszont belőttük a ziccereket, különösebb gond nélkül győztünk. Tudtam, addig lesz szoros a derbi, amíg ellenfe-lünk nem fárad el.

- Az olimpia előtt diagnosztizálták a cisztát, amit titokban tartottak. Ez nem zavarta a játékban?

- Június elején már kiderült. Kétkapuztunk a szerbekkel, a gyakorlás során mellbevágtak, biztos, ami biztos alapon csináltak egy mellkasröntgent, ahol kiderült, hogy a szívem mellett van egy fekete folt, aminek nem volt köze az ütéshez. Fájdalmaim nem voltak, az orvosok nagyon alaposan megvizsgáltak, Kolonics György tragikus halála után különösen nagy hangsúlyt fektettek a vizsgálatokra. A szívműködést nem zavarta a ciszta, véget ért az olimpia, s utána került sor a beavatkozásra. Az orvosokon és a feleségemen kívül mindössze ketten tudtak róla az olimpia előtt, Szécsi Zoli és a kapitány, Kemény Dénes.

Névjegy: Biros Péter   l Született: 1976. április 5.   l Magasság: 194 cm  l Súly: 95 kg  l Iskolai végzettsége: szerszámkészítő  l Családi állapota: nős, két kisfia van  l Egyesülete: Eger  l Korábbi egyesületei: Miskolc, Eger, Újpest

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!