Sport

2013.08.27. 20:30

Spanyol utakon az Alba Fehérvár

Székesfehérvár - A vezérkar négy légiós szerződtetését tervezi, hárman aláírt megállapodással rendelkeznek, a negyedik külföldit is rövidesen bejelenthetik az Albánál.

Horog László

Az asztalnál, balról jobbra, a következő sorrendben ültek: Matus Gábor, Halm Rolland, Dávid Kornél. Másfél évtizede ütős kis névsor volt a parketten, jelenleg vezetőként szolgálják a fehérvári kosárlabdaklubot. Mellettük Égi Tamás alpolgármester, valamint Carlos Frade és Raul Rodriguez foglalt helyet, utóbbi kettő a szakmai munkáért felel az Albánál.

Égi Tamás elmondta: - A legutóbbi szezon csodálatos élményeket adott, ezért érthetően nagy várakozás előzi meg az októberben induló évadot. A csapat nagy változásokon ment át, a csarnok épül-szépül, remélem, a folytatásban is komoly sikerek várnak ránk, amire a két, spanyol szakvezető lehet a garancia.

A szakosztály igazgatója, Halm Rolland megjegyezte, az együttes vasárnap kezdte a felkészülést, a keretben még akadnak próbajátékosok, valamint a junior gárda néhány tehetsége is a nagyokkal gyakorol. Az ausztrál-magyar bedobó, Anthony Olah már megérkezett, s tervek szerint nem sokat kell várni az újonnan szerződtetett fiúkra: Braydon Hobbs, Ramone Moore és Maurice Kemp már aláírta szerződését. Megvan a negyedik - szintén amerikai - kiszemelt is, ám mivel a sportember a megállapodást még nem látta el kézjegyével, ezért az ő bejelentésével várnak a klub irányítói. Halm hozzátette, az Európa Kupában nincs légiós korlátozás, itthon viszont egyszerre csak hárman lehetnek a játéktéren, az edző feladata lesz majd eldönteni, kinek szavaz bizalmat egy-egy találkozón.

A hispán edzőpáros kinevezésével az Alba is spanyol útra lépett, hasonlóan a két, kézilabdás élklubhoz, a Győri ETO női és a Veszprém férfi együtteséhez. Ott bejött a dolog, itt is sikerülhet.

Az új fiúk közül Hobbs, Moore és Kemp sem ismeretlen a spanyol tréner, Carlos Frade előtt, mindegyikükkel dolgozott már, az ő javaslatára kerülnek a koronázó városba. A 196 cm magas Braydon Hobbs tavaly a játékosa volt a spanyol második vonalban, jelenleg még Ausztráliában pattogtat, a remények szerint minél hamarabb bekapcsolódik a felkészülésbe. Univerzális sportoló, aki érzi a ritmust, pontosan tudja, mikor kell lassítani, vagy gyorsítani a játékot. Nem olyan kosaras, aki hatalmasakat zsákol, viszont remek csapatember.

A 193 centire nőtt Ramone Moore is több poszton bevethető. Kiváló mentalitású, sok labdát szerez, tud és szeret is pontot szerezni, rendkívül eredményes. Mégsem önző, mindig a közösség érdekeit helyezi előtérbe. A tavalyi nem volt jó idénye, ezért sikerült olcsón, a valós értéke alatt megszerezni.

A 203 cm magas Maurice Kempet - Dávid Kornél elmondása szerint - az teszi igazán veszélyessé, hogy támadásban több fegyverrel is rendelkezik, az ellenfél soha nem tudja, éppen melyiket veszi elő. Atletikus, erős játékos, akinek komoly erénye a védekezés is, biztosan nagy hasznára lesz a formálódó csapatnak.

- Mindegyikük illeszkedik az elképzeléseimbe - vette át a szót Carlos Frade. - A célunk olyan sportemberek szerződtetése volt, akik motiváltak, a közösségért harcolnak, ugyanakkor egyénileg is fejlődni szeretnének.

Segítője, Raul Rodriguez több feladatkört betöltött az utóbbi tíz évben a spanyol kosárlabdában, döntően Gran Canarián dolgozott vezető-edzőként, másodedzőként, de volt általános igazgató és utánpótlás vezető. Frade örül, hogy együtt dolgozhatnak, segítője nem csak az első csapatra ügyel, a korosztályos együttesekre is. A szakmai stábban rajtuk kívül Góbi Henrik, Mészáros Áron és Bisztricz Ákos kap helyet.

Frade számára nem különleges a feladat, hogy egy teljesen új csapatot kell felépítenie. Három éve úgy kellett összeraknia együttesét, hogy a korábbi brigádból senki nem maradt. Egy esztendeje, aktuális, spanyol alakulatával másik városba volt kénytelen költözni, a régi garnitúrából pedig csak egy játékossal dolgozhatott az új településen. Mivel a tavaly mindent megnyerő Albából ketten - Supola és Juhos - maradtak, ezért itt nyilvánvalóan nagyon könnyű dolga lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!