Leves betéttel

2022.01.09. 10:00

Hagymát eszem sajttal

Most, így az ünnepeken túl, amikor már tele a puttony, s tele a has a húsokkal, a súlyos ételekkel, amikor már a fülünkön jön kifelé a töltött káposzta, együnk valami könnyedebbet!

Majer Tamás

Kétféle sajt, póréhagyma, vöröshagyma és fokhagyma, kevés bor, kicsit több főzőtejszín, mind kell a levesbe!

Forrás: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amint a napi kis miniporszívózást, söprést megejtettük a szaloncukroktól már megszabadított, még világító, de már tüskéit hullajtó karácsonyfánk alatt, irány a konyha! Sajtos hagymalevesünk bár különleges, elkészítése mégis szinte gyerekjáték, azonban gondos előkészületeket kíván: nem véletlenszerűen tépjük s hajigáljuk a hozzávalókat, ahogyan egyszeri gyerek tette a karácsonyfa alatt, a díszbe öltöztetett ajándékcsomagok csillogó papírjaival.

Fogjuk a disznózsírt és a szalonnát, s visszatesszük a hűtőbe, vagy a spájzba. Ízlés dolga. Azután vajat csipegetünk, hogy a fazekunk aljára juttassuk. Úgy két evőkanálnyit. Alá is gyújthatnánk rögvest, ha már felaprítottunk volna vagy három jó fej vöröshagymát, meg keresztülnyomtunk volna pár gerezd fokhagymát az arravaló céleszközön, de ezt még nem tettük meg.

A főzést inkább a hozzávalók felsorakoztatásával kezdjük. Négy adag lesz. A vörös- és a fokhagyma ugyanabban az edényben is várakozhat, valahol a pulton; aprítva. Szemünket, ha megtöröltük, akkor még felkarikázunk, vékonyra szelve, egy nem túl testes póréhagymát is. Egy marék pórékarikát elkülönítünk a többitől.

A levesbetétet hagyjuk, hogy mindenki maga adagolja a tányérjába

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Legyen a levesünkben sajt is! Biztos maradt némi füstölt, úgy 42 gramm, és némi gouda, mondjuk 98 gramm, az elmúlt napokból. Alighanem jóféle trappista is megteszi. Sajtjainkat lereszeljük. Ügyes kezeink ügyébe még 1 evőkanál ételízesítőt, fél deciliter száraz fehérbort, némi sót, borsot, csipetnyi cukrot, valamint másfél deciliter főzőtejszínt és 4 csapott evőkanál lisztet is bekészítünk. Ha ez kész, jöhet a főzés.

A hagymáinkat tehát a most bekapcsolt, alágyújtott főzőlapon lévő fazekunk alján olvadozó vajra dobjuk. Elsőként a vöröset, utolsóként a pórét. Megfonnyasztjuk őket, megszórjuk a liszttel, 1 perc múlva hozzákeverünk 1 liter vizet, a tejszínt és az ételízesítőt. 10 percig főzzük, közepes lángon. Aztán jöhetnek rá a sajtok, a só, a bors, a cukor, végül a bor. Összeforraljuk. Kész.

Amíg kihűl, fogunk pár szelet kenyeret, apróra vágjuk – méretük lehet borsószem –, kis olajon pirítani kezdjük, közben hozzáadjuk a félretett kevés pórékarikát, s egy-két gerezd áttört fokhagymát. Nem pirítjuk soká az így készült levesbetétet. 

Aki szereti, ha csíp, a tálalás után bátran használhat némi csilipaprikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!