Receptek

2016.12.18. 20:55

Mézes, gyömbéres kekszcsoda

Székesfehérvár - A mézes, gyömbéres keksz, igazi karácsonyi, gyerekekkel is elkészíthető sütemény, amely - nem utolsósorban - a fán is jól mutat. Damniczki Balázs cukrászmester avatott be minket az édesség készítésének fortélyaiba.

Sebestyén Lilla

Az első lépés, hogy meglangyosítunk 30 dkg vajat, 15 dkg mézet és összekeverjük 30 dkg porcukorral. Ehhez a masszához tesszük hozzá a sót, a reszelt narancshéjat és a reszelt gyömbért.

- A sót oldjuk fel egy nagyon kevés vízben, hogy ne legyen csomós. A narancshéjat és gyömbért pedig a lehető legkisebb reszelőn dolgozzuk el, hogy jól nézzen ki a süteményben és az ízek is tudjanak érvényesülni. Az, hogy mennyit teszünk a süteménybe ezekből a fűszerekből, már ízlés dolga, de én egy teáskanállal ajánlanám - mondja el Damniczki Balázs, cukrászmester.

Ha kész a masszánk, külön keverjük el a lisztet (550 gramm) és az egy csomag sütőport, majd gyúrjuk össze az egészet. Ezekkel az arányokkal dolgozva, körülbelül egy kiló süteményünk lesz.

Damniczki Balázs cukrászmester avatott be minket az ünnepi, mézes, gyömbéres keksz elkészítésének titkaiba
Fotó: Sebestyén Lilla

- Mindenképp hagyjuk pihenni ezt a ragacsos tésztát egy-két órán keresztül, hogy le tudjon hűlni és szépen ki lehessen nyújtani 2-3 milliméter vastagra. Használhatunk lisztet a nyújtásnál, de csak annyit, ami feltétlenül szükséges - tanácsolja Balázs, majd hozzáteszi: hagyjuk a gyerekekre a tészták kiszaggatását, és ha a fára is ki szeretnénk aggatni a süteményt, mindenképp figyeljünk rá, hogy ne maradjon lisztes a keksz hátoldala.

A cukrászmester arra is felhívja a figyelmet, egy tálcára, lehetőleg egy méretű minták kerüljenek!

A sütési idő 180-190 Celsius-fokon körülbelül 8-10 perc, de az első adagnál mindenképp maradjunk a sütő közelében.

- Ha barnul a széle, akkor már túl sütöttük, így nézzünk rá inkább többször. A kekszet akár már most meg lehet csinálni, légmentesen záródó dobozban ugyanis három-négy hétig is eláll - magyarázza a szakember.

A gyömbéres kekszet dekorálhatjuk tojásfehérje habbal, de már önmagában is nagyon szép, és persze ízletes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!