Receptek

2013.09.17. 16:30

Galantin és ropogós kéreg alatt sült karaj

Székesfehérvár - Ma van a határideje annak, hogy a karácsonyi receptkönyvünkbe szánt receptek beérkezzenek.

Kovalcsik Katalin

A Pannon Lapok Társasága kiadásában ötödik köteteként jelent meg az Ünnepi ételek könyve, amelyben az éves ünnepkört ölelték föl a receptek. Az idei karácsony előtt kikerül a nyomdából egy másik kiadvány, amely kizárólag a karácsonyi ételekkel foglalkozik olvasóink receptjei alapján. Lássunk ajánlást az első ünnepi kiadványból. Az agárdi Baricza Tiborné több könyves szerzőnk ropogós kéreg alatt sült sertéskarajt is kínál a családjának. Kell hozzá 80 deka karaj, só, őrölt bors, 3 evőkanál olaj, 5 deci húsleves, 3 közepes nagyságú vöröshagyma, egy alma, egy tojás sárgája, 3 evőkanál birslekvár, egy mokkáskanál őrölt fahéj, 10 deka zsemlemorzsa.

A fotón is ínycsiklandónak tűnik a galantin, a valóságban egyszerűen fenséges ünnepi fogás (Fotó: Melczer Zsolt)

Az egész karajt befűszerezzük, elősütjük, húslevessel meglocsoljuk és megsütjük. A vöröshagymát felvágjuk, az almát lereszeljük, a tojás sárgájával, a lekvárral, fahéjjal, csipetnyi sóval elkeverjük, és annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy képlékeny masszává váljon. A masszát rákenjük a húsra, és még 25-30 percig sütjük, amíg szépen rápirul a fűszeres kéreg. Almakompót, burgonyapüré illik hozzá. Nagyon jól hangzik, érdemes akár ünnep nélkül is kipróbálni.

Ahogy a következő receptet is, amely megyehatáron túlról került a kiadványba. A karácsony esti galantin igazi különlegesség, a rábatöttösi Diénes Éva küldte be a receptjét. Kell hozzá 2 kacsamell, 15 deka csirkemellfilé, 5 deka aszalt sárgabarack, 10 deka savanyú káposzta, egy evőkanál zselatin, só, egy tojás, 3 centiliter konyak, egy deci tejszín, 4-5 szál kakukkfű, őrölt fehér bors.

A kacsamelleket vágódeszkán kétszer kinyitjuk, előbb bevágjuk a bőrt, utána még a húst is. A két szép szelet húst megsózzuk, megszórjuk a zselatin felével. A csirkemellet apró kockára vágjuk, a tejszínt, a konyakot és a tojást hozzáadjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Beletesszük az apróra vágott savanyú káposztát és a maradék zselatint. A kakukkfüvet lehúzzuk a száráról, az aszalt barackot felaprózzuk, és ezeket is hozzáadjuk a csirkés keverékhez, amit sóval, borssal ízesítünk. Az összekevert tölteléket elosztjuk a kacsamellen, dupla fóliába szorosan betekerjük, középmeleg sütőben, időnként megforgatva, vízgőzben sütjük hatvan percig.

Csak másnap szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!