Pusztavám

2016.12.21. 21:45

Végső búcsú a bányától

Pusztavám - Ma száll le a mélybe utoljára a szénbánya felszámolásában részt vevő bányászok zöme.

Civil Tudósítónktól

Az utolsó mélyművelésű szénbánya Magyarországon a Vértes alatt húzódó Márkus-hegyi Bányaüzem. 2014-ben döntöttek úgy, hogy több csődeljárás után a veszteséges üzemet bezárják.

A márkushegyi volt hazánk utolsó mélyművelésű szénbányája Fotó: archív

Korábban arról folyt a vita, hogy meddig húzható még a széntermelés leállítása. A bányabezárás csak idő kérdése volt. A döntés értelmében 2015-ben befejezték a szénkitermelést, a 2016-os év úgy telt el, hogy a járatokban lévő értékes gépeket leszerelték, és a felszínre hozták. A környezetvédelmi előírásoknak megfelelően a járatokat, aknákat, szellőztetőket betömedékelték". Ezzel a folyamattal teljesen nem végeztek, valószínű, hogy 2018 áprilisáig eltart. A második ütemben a föld feletti létesítmények lebontása, az ipari épületek eladása és az élő környezet helyreállítása következik.

A Márkus-hegyi Bányaüzemben folyó munkálatok 1976 tavaszán indultak, bár a szénkitermelés hosszú múltra vezet vissza: 1810-ből vannak adatok az itt található ener-giaforrásokról. A bánya mindig is veszélyes üzem volt. A legnagyobb baj - az egészségromlás mellett - a sújtólég. Márkus-hegy történetében máig emlékezetes baleset az 1983. június 22-éről 23-ára virradóra érkező sújtólég-robbanás.

Kilencvennégy ember dolgozott lent; 23-án délig tartott a mentés, harminchét bányász vesztette életét.

A Magyar Villamos Művek (MVM) évek óta tervezi a veszteséges bánya bezárását. 2007-ben 3,3 milliárd, 2008-ban 6,6 milliárd, 2009-ben 3,4 milliárd volt a veszteség, a negatív csúcsot a 2010-es év jelentette, 11 milliárd forinttal. Ekkor indult a csőd-eljárás.
A bányabezárás - összesen - 536 embert érintett (bár néhány évvel ezelőtt, még körülbelül 2000-en dolgoztak itt), ebből 400 dolgozott földalatti munkakörben. Most, a bánya rekultivációjában 250-en vettek részt.

Úgy tudjuk, hogy ma, azaz december 22-én mindösszesen 210 dolgozó szállt le utoljára a bányába, s másnap, december 23-án történik az úgynevezett leszámolás". Néhányan még a következő évben is maradnak, ők végzik majd el a még hátralévő munkákat.

Nédó Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!