Népművészet mozivászonra álmodva

2020.09.04. 07:05

Előadás, táncház, viselet-, hangszer- és táncbemutató, valamint mozi is szerepel a megyei kínálatban

A népzene, néptánc hagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel az a sorozat, amely ősszel a megye több településére is eljut a Fejér Megyei Népzenei Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően.

V. Varga József

A kertmoziban a Seveled című magyar romantikus vígjátékot vetítik

Fotó: Est.hu

Ismeretterjesztő előadás, táncház, viselet-, hangszer- és táncbemutató is szerepel a kínálatban, ráadásként pedig minden helyszínen mozizhatnak is a résztvevők: a Barátság mozi „házhoz viszi” a filmet.

Amint megtudtuk: a program két eseményét Székesfehérváron a Barátság moziban rendezik meg általános iskolai csoportoknak, a további helyszínek és időpontok a következők:

Szeptember 6., vasárnap: Úrhida, szabadidőpark.

Szeptember 13., vasárnap: Kőszárhegy, Piac tér.

Szeptember 20., vasárnap: Zámoly, Füzes Közösségi Tér.

Szeptember 26., szombat: Dinnyés, Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ.

Szeptember 27., vasárnap: Sárkeresztúr, Bella István Művelődési Ház és Könyvtár udvara.

Az előadások 19 órakor, a vetítések 20 órakor kezdődnek.

A Fejér Megyei Népzenei Egyesület megalakulása óta a népművészet, a népzene hagyományainak, értékeinek megőrzéséért dolgozik. Alkotóközösségeket, műhelyeket működtet a különböző népművészeti ágakban; tanfolyamokat, továbbképzéseket, szakmai bemutatókat, konferenciákat, előadásokat, kiállításokat szervez, hogy minél szélesebb kört elérjen tevékenységével.

A kertmoziban a Seveled című magyar romantikus vígjátékot vetítik
Fotó: Est.hu

Az egyesület rendszeresen részt vesz pályázatokon. Az elmúlt évben a Csoóri Sándor Program keretében a Népművészet a mozivásznon – Fejér megyei szakmai napok című projektjükkel hárommillió forintos támogatást nyertek el, melynek köszönhetően a megye több településén valósulhatnak meg a programok, amelyek elsősorban a néptánchoz kötődnek. A szervezők igyekeztek olyan településeket kiválasztani, ahol kevesebb a programlehetőség, viszont adottságaik révén megszervezhetők a szakmai napok és a vetítések.

Az adott helyszíneken az érdeklődők egy rövid előadást hallhatnak egyebek között a 90 éve született Pesovár Ferenc életéről, munkásságáról: a neves néprajzkutató tevékenységével, gyűjtéseivel jelentősen hozzájárult Fejér megye néptánchagyományainak megismertetéséhez. A programban szerepel tánc-, viselet- és hangszerbemutató is: moderátorként Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere kalauzolja végig a közönséget a néprajzi előadáson. Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa, táncpedagógusok néptánc-improvizációkkal színesítik a bemutatót, közben a Szedtevette zenekar muzsikál.

A rendezvénysorozat helyszínein filmvetítést is tartanak: a Barátság mozi modern hang- és vetítőberendezései valódi moziélménnyel, a Seveled című magyar romantikus vígjátékkal ajándékozzák meg a jelenlevőket. A filmet Orosz Dénes rendezte, a főbb szerepekben Tenki Rékát, Mészáros Bélát, Básti Julit, Cserhalmi Györgyöt és Bodrogi Gyulát láthatjuk.

A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az Ültess egy fát! mozgalomhoz, így minden helyszínen egy-egy facsemete őrzi majd a vetítés emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!