Szponzorált tartalom

2022.12.13. 14:47

Szupermarket vagy szaküzlet? – 3 ok, ami miatt megéri optikusnál csináltatni az olvasószemüveget

Aki járt már szupermarketben vagy drogériában az egészen biztosan találkozott már olyan szemüveg állvánnyal, amin a napszemüvegek mellett olvasószemüvegek közül is válogathatunk. Mivel a „bolti szemüveg” olcsó és egyszerű, sokan ezt az instant megoldást választják. Azonban mielőtt mi is úgy döntenénk, hogy egy bevásárlóközpontban szerezzük be az olvasáshoz szükséges szemüveget, nem árt, ha tisztában vagyunk a szakember által felírt darabok előnyeivel. Íme 3 ok, ami miatt megéri optikusnál csináltatni az olvasószemüveget.

Forrás: canva.com

Tűpontos dioptria érték, a tűéles látásért – Ezért fontos a látásvizsgálat
A női és a férfi olvasószemüveg keretek különbözhetnek egymástól, azonban egyformán fontos, hogy a szemüveg lencséje teljes mértékben a saját szemünkre legyen tervezve. A szupermarketekben kapható darabok esetében mindkét lencsének ugyanaz a dioptria értéke (pl. +0,5, +0,75, +1,0 stb.), azonban az ritkaság, hogy valaki mindkét szemére ugyanannyira gyengén lát.
Bár első kipróbálásra úgy érezhetjük, hogy jó a szemüveg – főleg, ha csak kicsi az eltérés a két dioptria érték között –, ám ha nem megfelelő szemüveglencsén keresztül szemléljük a világot vagy bújjuk kedvenc könyvünket, csúnyán ráfaraghatunk. Amellett, hogy fejfájást és számos más kellemetlenséget okozhat, akár a szemünk további romlásához is vezethet a nem megfelelő szemüveglencse. Éppen ezért mielőtt szemüveget vásárolunk, rendkívül fontos, hogy részt vegyünk egy látásvizsgálaton.

Szem(ély)re szabott szemüveglencsék – Ez alapján válassz!
Ha optikai szaküzletben csináltatunk szemüveget, számos különféle extrával is kérhetjük a szemüveglencsét. Az UV-szűrő az első és legfontosabb, amit minden esetben érdemes kérni, de további bevonatok és szűrők közül is választhatunk.
Az optikusnál a szemüveg monitor szűrős lencsével is kérhető, amely kiváltképp hasznos, ha az olvasószemüveget rendszeresen használjuk a telefonon, számítógépen vagy más kijelzőkön való olvasáshoz. Ezek a lencsék képesek kiszűrni a káros kék fényt, ami rontja a látást. A monitor szemüveg férfi és női – és akár dioptria nélküli – változatban is kapható, a hagyományos lencsékhez hasonlóan bármilyen keretbe beilleszthető.

Stílusos keretek divatdiktátoroknak – Óriási választék
A szupermarketekben, drogériákban és más, nem szemészeti üzletekben kapható „instant” olvasószemüvegek formáját jól ismerjük, hiszen a keskeny, szögletes darabok sose mennek ki a divatból. De mi van azokkal, akik valami másra vágynak? A női és a férfi szemüvegkeret választék sokkal változatosabb az optikai szaküzletekben, ahol akár több száz modell közül válogathatunk.

A divatos férfi szemüvegkeretek között a legnépszerűbbek a szögletes és az enyhén lekerekített formák, míg a női darabok közül sokan választják a kerek és a cicás alakú modelleket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában