Hirdetés

2021.12.27. 00:00

Máriatövis – gyógynövény a máj védelméért

Avagy miért nevezzük a máriatövist a máj barátjának?

Forrás: unsplash

Az első, jelenleg ismert írásos emlék, mely a máriatövis gyógyító hatásáról ad számot, Pedaniosz Dioszkoridész, ókori görög katonaorvos és szakíró (Kr. u. 40-90) tollából származik. Dioszkoridész A gyógyító anyagról (Materia medica) c. művében többek között a kígyómarás ellenszereként nevezi meg a máriatövist, Adam Lonicer német orvos 1679-es, A gyógynövények könyve (Kreuterbuch) nevű írásában pedig feljegyzést tesz a gyógynövény hatékonyságáról a májgyulladás kezelésében

 

A máriatövis különféle fajtái közül hazánkban a boldog máriatövis (Silybum marianum) a legismeretesebb – a gyógynövényt a néphagyomány szerint szamárkóró, őszbogáncs vagy boldogasszony tövise néven is ismerhetjük. 

 

Lássuk, milyen értékes egészségvédő hatásokkal bír az élénk bíbor színű gyógynövény! /A továbbiakban máriatövis néven a boldog máriatövisre hivatkozunk./

 

Mi mindenre jó a máriatövis?

 

Májtisztító tulajdonságai miatt a máriatövis a gyógynövények között a „máj barátjaként” is ismeretes. Felveszi a harcot az alkohol májra gyakorolt káros hatásaival szemben, a következő módokon:

 

  • enyhíti a gyulladásos folyamatokat és támogatja a sejtregenerációt
  • csökkenti az alkohol hatására kórosan magas szintet elérő hepatikus enzimek (például az alanin aminotranszferáz, röv. ALT) szintjét,
  • fontos szerepet játszik a szintén antioxidáns hatású tripeptid és a szuperoxid-diszmutáz enzim szervezetben való jelenlétének fokozásában,
  • hozzájárul a máj méregtelenítéséhez

 

A máriatövis gyulladáscsökkentő és vírusölő tulajdonságokkal bír, antioxidáns flavonoid alkotóelemei révén erős immunerősítő

 

Mi a máriatövis fő hatóanyaga?

 

Fő összetevője a szilimarin, mely több különböző vegyület – szilibinin, silyhermin, neosilihermin, silydianin stb. - összefoglaló neve. A szilimarin alkotóelemeinek egyike, a szilibinin a májbarát hatásmechanizmussal rendelkező flavonolignánok (részben flavonoid, részben pedig fenilpropán tartalommal rendelkező fenol) tartozik. 

 

Szeretnék többet megtudni a szilimarinról! 

 

Milyen májbetegségeket ismerünk?

 

A teljesség igénye nélkül tekintsünk át néhány, a máj egészségét veszélyeztető egészségügyi állapotot. A májproblémák egy része a túlzott alkoholfogyasztásnak köszönhető: az alkoholban található hepatotoxikus (a májra káros hatással rendelkező) méreganyagok hatására a májfunkciók romlanak, a máj szerkezete kórosan megváltozik és jóval kevésbé lesz képes a méregtelenítő folyamatok ellátására. Ennek eredményeként alakulhatnak ki a következő betegségek: 

 

  • alkoholos zsírmáj,
  • alkoholos cirrózis, valamint
  • alkoholos hepatitisz.

 

A máriatövis kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítők (kapszulák, tabletták, cseppek) fogyasztása segítséget nyújthat a májfunkciók normál működésének fenntartásában, valamint a káros elváltozások megelőzésében. Az értékes gyógynövény hatóanyagai hozzájárulhatnak továbbá a májproblémák kiegészítő kezeléséhez is. 

 

A májbarát alkotóelemekben gazdag gyógynövény segítséget nyújthat a nem alkoholos eredetű májbetegségek, a NASH - steatohepatitis, nem alkoholos eredetű zsírmájból kialakuló, krónikus májbetegség -, a májfibrózis vagy a májcirrózis kiegészítő kezelésében is.

 

Fontos azonban észben tartani, hogy egészségvédő hatásai ellenére a máriatövis önmagában nem alkalmas a májproblémák kezelésére. Betegség esetén mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a máriatövis étrend-kiegészítők megfelelő adagolásának beállításához!

 

Ismerje meg máriatövis termékeinket, s válogasson a különféle, jó minőségű máriatövis kapszulák, tabletták, cseppek, magolajak és lisztek közül! 

 

Jó egészséget kíván a Multi-vitamin.hu!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában