Pákozd

2013.09.26. 11:24

Játékos csata egy valódi csatatéren

Pákozd - Számháborút szervezett a fiataloknak a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete és a zánkai Új Nemzedék Központ csütörtökön a Pákozdi Katonai Emlékparkban.

Tihanyi Tamás

A Nemzeti Emlékhelyen kétszázhatvan fiatal gyülekezett szeptember 26-án, csütörtökön   az ország minden részéről  azért, hogy a generációk óta ismert és kedvelt számháború szabályait alkalmazva játékosan megmérkőzzön egymással. A diákokat Takács János, Pákozd polgármestere köszöntötte a negyedik Számháborún.

Negyedszer rendeztek számháborút az emlékparkban (Fotó:Tihanyi Tamás)

Oláh László nyugállományú alezredes, az egyik szervező elmondta:  az ifjú harcosok két sereget alakítottak olyan módon, hogy a különböző helyszínekről és tájakról érkezettek vegyes hadoszlopokat alkottak. Az egyik had az emlékműnél, a másik pedig az arborétumnál kezdte a csatát az idei Honvédfesztivál harmadik napján, a két helyszíntől indultak egymás felé a bátor támadók. A Mészeg-hegyen különböző pontokat is meg kellett keresniük a résztvevőknek olyan módon, hogy közben ügyelniük kellett arra, senki ne tudja leolvasni a homlokukon lévő számsort.

Azon a délelőttön nem a győzelem volt a legfontosabb, sokkal inkább az élmény, amely remélhetően sokáig emlékezetessé teszi a gyerekeknek a pákozdi emlékhelyen töltött órákat.

Vinoczai Réka (jobbra) és barátnője a Táncsics Mihály iskolából (Fotó: Tihanyi Tamás)

Görög István ezredes, az emlékpark igazgatója beszámolt róla, hogy nagy munka tanúi lehetnek azok, akik körülnéznek az 1848-as emlékmű környékén, hiszen javában folynak az előkészületek a hétvégi programokra. Szeptember 28-án, szombaton katonai és hagyományőrző bemutatók, ügyességi vetélkedők lesznek, majd  szeptember 29-én, vasárnap  délben megelevenedik az egykori csata.  Hermann Róbert történész szakértő felügyelete és közreműködése mellett nyolcvan lovas, százhúsz gyalogos katona és egy tucat korhű ágyú gondoskodik az eddigi várhatóan leglátványosabb hagyományőrző ütközetről a Mészeg-hegy oldalában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!