Otthon

2015.01.12. 11:45

Illeték kérdés lakásvásárláskor

Lakásvásárláskor az illetéket is kalkuláljuk a költségek közé. De vajon mennyivel számolhatunk?

S. Töttő Rita

Lakás vásárlása esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetni, amelynek mértéke a megvásárolt lakás forgalmi értékének 4 százaléka – segít az eligazodásban Kerekes Szilvia, székesfehérvári ügyvéd. Például egy 8 millió forintos forgalmi értékű lakás esetén ez 320 ezer forint. Az ügyvédnő emellett kiemeli: ha a lakás megvásárlásához vissza nem térítendő, lakáscélú támogatásban részesül a lakásvásárló, úgy ezen összeg után nem kell illetéket fizetni.

Az illetéket az adóhatóság szabja ki. Ami jó hír, hogy a kiszabott illeték megfizetésére lehet részletfizetést kérni, a részletfizetési kérelmet az adóhatóság bírálja el.

Továbbá bizonyos feltételek fennállása esetén a lakásvásárlót illeték kedvezmény vagy mentesség illeti meg: eladott lakás esetén akkor, ha az új lakás vásárlását megelőzően, vagy a vásárlást követően egy éven belül egy korábbi lakástulajdont értékesítettek, akkor illetéket abban az esetben kell fizetni, ha a megvásárolt lakás forgalmi értéke magasabb, mint az eladott lakásingatlan értékesítési ára. Ebben az esetben a vételár különbözet után kell a 4 százalék illetéket megfizetni.

Az első lakásvásárlót is illetékkedvezmény illeti meg: a forgalmi érték 2 százaléka a fizetendő illeték, ha néhány feltétel teljesül, például, ha a vásárló még nincs 35 éves. Új építésű lakás vásárlásakor 15 millió forintig illetékmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!