Otthon

2010.02.16. 17:48

Meleget ad, idézi a múltat

Sukoró - A zord időben hálával gondolunk a mesterekre, akik tudják, hogyan lesz egy cserépkályha nem csak hasznos, de hangulatos darabja otthonunknak. Kiss Anikó sukorói olvasónk fotót és írást is küldött nekünk erről.

feol.hu


Vannak olyan régi mesterségek, amelyek olyan tárgyakat hoztak létre, amelyek  csodálatosak. Manapság megint az érdeklődés középpontjába kerültek a cserépkályhák. Újra-felfedezésük az anyagi megfontolás mellett egyedi hangulatukból is adódik. A mesterség születésének bölcsőjénél a fazekasok bábáskodtak. A fatüzelésről akkor tértek át a szénre, amikor kiirtották az erdőket, és a természet álljt parancsolt. A cserépkályhák háttérbe szorultak, az új lakásokban áttértek a korszerűbb fűtésre. Mindenki tudja, hogy a gáznál jobbak, olcsóbbak a természetes tüzelőanyagok. Mára visszatértünk oda, ahonnét elindultunk: a cserépkályhákhoz. Egyszer azt mondta egy öreg erdész: csak annál a tűznél melegszik testünk-lelkünk, amit mi gyújtunk meg. Olvastam minap ezt a mondatot, majd elgondolkoztam. Családi házunkat egy éve fűti és díszíti cserépkályha. Azóta az a tér, ahol a nagyszüleimtől örökölt  régiségekkel díszített kályha is áll, lett a család kedvenc helyisége. Hangulatos, a múltat idézi, és meleget ad ezeken a hideg téli napokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!